Trápia vás kŕčové žily?

Datum: 03.11.2021

Žily sú cievy, ktoré privádzajú krv späť z orgánov a tkanív do srdca. Aby sa tak mohlo stať napriek pôsobiacej gravitácii, majú špeciálne ventily - chlopne, ktoré bránia spätnému toku. Pod vplyvom gravitácie a ďalších faktorov, sa chlopne poškodia a už neplnia svoju funkciu, čo je dôvod, prečo krv začína plynúť opačným smerom.

Trápia vás kŕčové žily

Vnútri takej žily je vysoký žilový tlak, žily expandujú a stávajú sa viditeľné na povrchu kože. Ich hrúbka sa môže pohybovať od 0,1 do 10 mm alebo viac. Rozlišujeme tri typy: metličky do 1 mm, retikulárne žilky 1 - 3mm, varixy > 3mm.

Väčšina ľudí vníma kŕčové žily predovšetkým len ako chybu krásy. Treba si však uvedomiť, že sa jedná v prvom rade o zdravotný problém. Kŕčové žily sa zaraďujú medzi civilizačné choroby.

Vznik kŕčových žíl má na svedomí najmä dedičnosť. Ak nimi trpel jeden z rodičov, je až 80 percentná pravdepodobnosť, že sa vyskytnú aj u nás. Ich tvorbu nie je možné úplne zamedziť, ale vylúčením základných rizikových faktorov máme šancu ich aspoň oddialiť. Patrí sem napríklad časté sedenie alebo dlhodobé státie, nedostatok pohybu, nadváha alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie.

Toto žilové ochorenie celoživotnou záležitosťou a nie je možné ho vyliečiť. Práve naopak. S vekom sa dokonca môže zhoršovať. Aj preto je nevyhnutné čo najskôr navštíviť lekára, ktorý môže dopomôcť k tomu, aby sa priebeh spomalil a príznaky zmiernili.

Ako zjemniť príznaky kŕčových žíl?

Už pri prvých príznakoch je nevyhnutné pravidelné cvičenie. Ihneď po prebudení si natiahnite nohy, krúžte členkami alebo simulujte jazdu na bicykli. Pomáha taktiež sprcha, pri ktorej striedajte teplú so studenou vodou, a to smerom od chodidiel nahor. Vynechajte výťah vždy, keď je to možné. Pokúste sa minimálne raz za hodinu postaviť a spraviť pár krokov, prípadne si zacvičte aspoň po sediačky. Krúživými pohybmi alebo kývaním nôh rozprúdite krvný obeh. Odporúča sa aj rýchlejšia chôdza a plávanie. Nie je vhodný beh po asfalte alebo športové aktivity s tvrdými dopadmi.

Ak však nič z toho nepomáha a žily sa predsa len objavia, lekár zrejme odporučí ich odstránenie. Hoci v našej krajine stále dominuje klasické chirurgické odstránenie žíl, čoraz viac pacientov sa zaujíma o moderné neinvazívne metódy. Patria medzi ne napríklad vnútrožilové laserové ošetrenie, rádiofrekvenčná ablácia, mechanicko-chemické ošetrenie a najnovšie aj žilové lepidlo. Hlavnou výhodou týchto metód je predovšetkým rýchlejšia rekonvalescencia ako pri klasickej operácii. Okrem toho sa jedná o ambulantný zákrok bez nutnosti hospitalizácie, ktorý sa vykonáva iba v lokálnom znecitlivení.

Takýto zákrok nielen zlepší vzhľad vašich nôh, ale najmä zabezpečí budúcnosť bez ďalších zdravotných komplikácií.

 

 

Čítané: 237 x