10 príznakov, že príliš veľa spíte

Datum: 18.01.2022

Každý vie, aký škodlivý je pre telo nedostatok spánku, no nie každý si myslí, že aj jeho nadbytok má na človeka negatívny vplyv. 

10 príznakov, že príliš veľa spíte

Pochopiteľne nespať dostatočne celý týždeň a snažiť sa to kompenzovať 10-15 hodinami spánku cez víkendy je veľmi zlý nápad. Ešte horšie je, ak neustále spíte viac ako je obvyklé a zároveň si všimnete iba zhoršenie pohody. Zozbierali sme niekoľko varovných signálov, že príliš veľa spíte.

Keď sa zobudíte, cítite sa ospalo

Spíte viac ako je priemer a vždy, keď sa zobudíte, očakávate, že sa budete cítiť svieži. Ale situácia je presne opačná: doslova vstanete z mŕtvych a celý deň sa cítite veľmi ospalí. Zdá sa, že akonáhle sa vaša hlava dotkne vankúša, tak okamžite zaspíte. Toto je varovný signál, že ste sa dostatočne vyspali a je čas, aby ste svoj spánok a jeho kvalitu začali kontrolovať.

Vaša koncentrácia je narušená

Keď spíte viac, ako vaše telo potrebuje, celý nasledujúci deň ste v čudnom stave. Je pre vás ťažké myslieť, vaše pohyby sú pomalé a zdá sa vám, že ste ako vo sne. Nemôžete si spomenúť na samozrejmé veci, sústrediť svoju pozornosť, prinútiť sa normálne pracovať. Znížená koncentrácia po dlhšom spánku naznačuje, že musíte začať vstávať skôr.

Máte závraty?

Ak prvá vec, ktorú po prebudení pocítite, sú extrémne závraty, potom ste príliš dlho spali. Tento stav môže trvať celý deň, bude pre vás ťažké koordinovať pohyby a zapojiť sa do duševnej práce, utrpí tým vaša produktivita. Takže cez víkendy sa namiesto toho, aby ste si „dopriali dostatok spánku“, snažte svoje telo pošetriť a dodržujte zvyčajný rozvrh vstávania len s miernym posunom o 1-2 hodiny.

Cítite nevoľnosť

Spolu so závratmi môžete prísť ďalší nepríjemný dôsledok nadmerného spánku - ranná nevoľnosť. Navyše ju budete cítiť tak prudko, že s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete môcť raňajkovať ani vypiť pohár kávy. Ak je pre vás ranná nevoľnosť bežnou vecou, potom prehodnoťte svoj spánkový plán.

Spíte viac ako 10 hodín

Na to, aby sa človek cítil oddýchnutý, v zásade stačí spať v priemere 6-8 hodín denne. Všetok čas, ktorý strávite spánkom nad tieto hodnoty, je zbytočný. Ak spíte 10 a viac hodín denne, je to príliš veľa. Ak sa zároveň stále necítite oddýchnutí, potom môžeme konštatovať, že taký dlhý spánok vám neprináša žiaden úžitok. Normalizujte svoj rozvrh, prinúťte sa zobudiť o pár hodín skôr a sledujte, ako sa váš stav zmení.

Ťažko sa vám budí

Môže to byť príznakom nedostatku spánku, alebo naopak, priveľa spánku. Ak spíte viac ako normálne a zároveň je pre vás ráno mimoriadne ťažké otvoriť oči a uvedomiť si, čo sa okolo vás deje, tak spánok trval dlhšie, ako vaše telo potrebuje. Aby ste nemali problémy s ranným prebúdzaním, je lepšie zamerať sa na kvalitu spánku a nie na jeho množstvo.

Máte chronické bolesti hlavy

Keď spíte oveľa viac ako normálne, môžete mať ďalšiu negatívnu reakciu - chronické bolesti hlavy. V hlave vám bude bzučať počas prvej polovice dňa a to hneď ako sa zobudíte. Ak sa táto situácia neustále opakuje, musíte konať, inak utrpí nielen váš výkon, ale aj váš zdravotný stav.

Po celý čas sa cítite depresívne

Vaša nálada priamo závisí od kvality a množstva spánku. Ak nemáte dostatok spánku, objaví sa podráždenosť, úzkosť, nadmerná emocionalita atď. Ak spíte príliš veľa, čelíte ďalšiemu problému, váš stav je takmer depresívny. Zažívate apatiu a zvyšok dňa strávite v depresívnej nálade. Je teda lepšie postarať sa o kvalitu spánku a naučiť sa vstávať na prvý budík, ako nechať všetko ísť samo a trpieť negatívnymi následkami.

Bolí vás celé telo

Ak si cez víkendy radi pospíte o niečo dlhšie, určite ste si všimli jednu zvláštnu vlastnosť. Len čo vstanete z postele, telo vás začne bolieť. Bolia vás nohy, ruky, krk a vy sami máte pocit, akoby vás prešiel vlak. To je ďalší nepríjemný dôsledok dlhého spánku. Keď sa vrátite do normálu, začnete sa cítiť oveľa lepšie.

Stále na niečo zabúdate

Celý deň ste v hroznom zmätku. Zabudnete, či ste zatvorili vchodové dvere, vypli žehličku, kam ste odložili kľúče od auta atď. Príliš dlhý spánok negatívne ovplyvňuje vaše kognitívne schopnosti a rýchlosť myslenia. Zabudnete aj na tie najbanálnejšie veci, ktoré sa u vás už dávno stali zvykom.

Čítané: 432 x