Trpíte aj vy takzvaným suchým okom?

Datum: 03.11.2021

Suché oko, ako sa dnes označuje aj porucha tvorby sĺz, začína byť novým civilizačným ochorením.

Suché oko

Aktuálne trávi človek v priemere 5-7 hodín denne pred obrazovkou. Vzhľadom na rýchle tempo rozvoja digitálnych prostriedkov sa očakáva, že porastie aj hladina zaťaženia očí. Ľudia, ktorí intenzívne pracujú na počítači, žmurkajú iba 4 x za minútu namiesto bežných 15 žmurknutí.

Tipy & triky ako predchádzať únave očí

  1. Robte si pravidelné prestávky. Prinúťte sa aspoň každých 20 minút vstať od počítača, natiahnuť sa, urobiť si čaj alebo kávu.
  2. Používajte špeciálne okuliare. Ak si vaše povolanie vyžaduje minimálne 90 % pracovného času stráveného sledovaním monitora počítača je nevyhnutné, aby ste si zaobstarali špeciálne okuliare určené na prácu s počítačom. Znížite si tak namáhanie očí.
  3. Dôležité je aj správne sedenie. Správna kancelárska stolička, vhodná výška stola, či monitor v úrovni očí. Toto všetko sú dôležité faktory ovplyvňujúce nielen naše držanie tela, ale aj zdravie očí.
  4. Používajte monitor s vysokým rozlíšením a vyšším jasom. Neseďte príliš blízko pri monitore. Z blízkosti monitora odstráňte oslňujúce zdroje svetla.

Pravidlo 20/20/20

Toto pravidlo je jednou z efektívnych techník, ktoré pomáhajú zmierniť napätie očí pri intenzívnej práci s obrazovkou počítača. Spočíva v tom, že každých 20 minút sa na približne 20 sekúnd zameriame na nejaký predmet vzdialený minimálne 20 stôp (cca 7 metrov). Vďaka tomu sa zvýši frekvencia žmurkania, zregeneruje sa slzný film a oko je tým pádom lepšie zvlhčené.

Ktoré potraviny podporujú zdravie našich očí?

Vitamín A alebo provitamín beta-karotén. Sú potrené pre vizuálny proces. Nachádzajú sa napríklad v mrkve, paradajkách, červenej repe a mliečnych výrobkoch.

Vitamín B. Chráni oči pred poškodením buniek. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, celozrnných výrobkoch, brokolici a v avokáde.

Vitamín B6. Tento vitamín je potrebný pre tvorbu slzného filmu. Nájdeme ho v losose, sardinkách, makrele, husacom mäse, zemiakoch a v mladom keli, či v kapuste.

Vitamín B12. Je nevyhnutný pre pravidelné zvlhčovanie očí. Obsahujú ho ryby, hovädzie ľadviny, teľacia a bravčová pečeň.

Vitamín E. Chráni bunky tela aj očí pred poškodením. Môžeme ho nájsť v slnečnicovom oleji, paprike, špenáte, červených ríbezliach a v mangu.

Zinok. Je potrebný pre látkovú výmenu buniek sietnice. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na zinok patria strukoviny, celozrnné produkty, oriešky a ustrice.

Vitamín C. Tento vitamín hrá dôležitú úlohu nielen pri tvorbe slzného filmu, ale aj v ochrane proti oxidačnému stresu. Najväčšie množstvo vitamínu C môžeme nájsť v šípkach, paprike a ružičkovom kely.

Ako veľmi sú vaše oči počas dňa namáhané?

Toto je možné vypočítať úplne jednoducho. Predstavte si svoj typický pracovný deň. Zrátajte si jednotlivé úkony strávené pred obrazovkou. Je potrebné sem zarátať čas strávený nielen na PC, ale tiež na mobilnom telefóne, pred televíziou, hraním videohier, vo virtuálnej realite a podobne.

Nízke namáhanie očí: 0-4 hodín

Ak trávite 4 a menej hodín denne sledovaním jednej z obrazoviek, vaše namáhanie očí je pod priemerom, a teda je úplne v poriadku. Je dôležité si túto úroveň aj udržať.

Priemerné namáhanie očí: 4-8 hodín

Tento počet hodín je adekvátny pre súčasnú spoločnosť. To však neznamená, že je vhodný. Pre lepšiu ochranu pred následkami z digitálneho očného stresu je vhodné dodržiavať tipy spomenuté vyššie.

Vysoké namáhanie: 8 hodín a viac

Úroveň namáhania očí je nadpriemerná a pravdepodobne ste už na sebe zaznamenali aj príznaky takzvaného suchého oka. Je nevyhnutné, aby ste svoje návyky čo najskôr zmenili a pre zmiernenie následkov používali očné kvapky.

 

 

 

Čítané: 311 x