Lupiny alebo suchá pokožka hlavy? Symptómy a liečba

Datum: 24.02.2020

Trápi vás svrbivá pokožka hlavy a neustále sa objavujúce drobné a suché čiastočky kože vo vlasoch? Môže ísť o lupiny alebo príznaky suchej pokožky. Aký je rozdiel medzi lupinami a suchou pokožkou hlavy a ako tieto problémy liečiť?

Suchá pokožka hlavy - príčiny a symptómy

Suchá pokožka hlavy vzniká pri nedostatočnom zvlhčení kože. Následkom straty prirodzenej vlhkosti je koža podráždená a má tendenciu odlupovať sa. Suchú pokožku hlavy sprevádza vznik suchej kože aj na iných telesných partiách, zväčša na rukách a nohách. Vysušenú pokožku však môžu vyvolávať aj faktory ako pôsobenie studeného suchého vzduchu, pokročilý vek či kontaktná dermatitída (reakcia kože na kozmetické produkty nanášané na hlavu či vlasy).

Lupiny – príčiny a symptómy

Častou príčinou vzniku lupín býva seboroická dermatitída, ktorá spôsobuje, že pokožka hlavy ostáva mastná, podráždená – začervenaná a šupinatá. Seboroická dermatitída sa nemusí týkať len pokožky hlavy, ale aj oblasti slabín, obočia, nosa či podpazušia. Lupiny na pokožke však vyvoláva aj pôsobenie kvasinkových húb rodu malassezia. Tieto kvasinky sa na pokožke hlavy vyskytujú celkom bežne. Ich premnoženie však spôsobuje rýchlejší rast a výmenu starých odumretých kožných buniek. Dochádza k nemu s pribúdajúcim vekom, ale aj vplyvom stresu či hormonálnych zmien v organizme.

Ako rozlíšiť suchú pokožku od lupín?

Jedným zo spôsobov, ako rozlíšiť suchú pokožku hlavy od lupín a naopak, je vizuálna kontrola stavu pokožky. Lupiny bývajú väčšie ako kúsky odlúpenej suchej pokožky. Takisto sú akoby mastné a môžu mať belavú až žltkastú farbu. Tvorbu lupín taktiež sprevádza mastná, začervenaná pokožka. V prípade suchej pokožky hlavy môžeme pozorovať suché miesta aj na iných častiach tela. Spoločným symptómom oboch neduhov je svrbivá pokožka hlavy.

Návšteva lekára?

Veľa ľudí bojuje s lupinami dlhé roky, pričom kondícia ich pokožky sa striedavo zlepšuje a zhoršuje. V mnohých prípadoch sa však situácia dá zvládnuť s pomocou voľne dostupného šampónu proti lupinám. Jeho účinok môžete podporiť aj zvlhčujúcim kondicionérom, ktorý sa obvykle aplikuje po použití šampónu. Kozmetika proti lupinám obsahuje látky s antimykotickým účinkom, ktoré hubia plesne, a ďalšie prísady spomaľujúce odumieranie a rast kožných buniek.

Či už sa chystáte použiť špeciálny šampón alebo krém na suchú pokožku, vždy starostlivo dodržiavajte pokyny uvedené na obale výrobky. Ak ale nepomáha ani dlhodobá šampónová kúra a pokožka hlavy sa javí ako začervenaná a opuchnutá, prípadne si nie ste istí, či je prípravok pre vás vhodný, mali by ste navštíviť dermatológa. Odborník vám pomôže odhaliť presnú príčinu vašich problémov a vylúči (alebo potvrdí) možnosti ako ekzém, psoriáza či iné ochorenie kože, ktoré môžu spôsobovať vznik lupín či šupinatej pokožky hlavy.

Čítané: 648 x