Letné kolapsy

Datum: 12.07.2018

Kým si telo zvykne na zmenu počasia trvá to až 3 týždne. Takže pokiaľ prídu extrémne horúčavy, ktoré trvajú týždeň a potom sa znova ochladí telo ostáva v šoku, pretože sa snaží aklimatizovať a prepnúť sa na letný režim. 

Počasie nedokážeme ovplyvniť ale našu reakciu a to ako to telo zvládne ovplyvniť môžeme. Je vedecky dokázané, že ľudia ktorí majú dobrú psychickú a fyzickú kondíciu tieto zmeny znášajú lepšie.

Ruka v ruke z letom idú kolapsy, ktoré sa zvyšujú zo zvyšovaním teplôt to preto, že sa viac potíme a sme viac dehydratovaný a v koži, ktorá je najväčší orgán ľudského tela (má okolo 2 m2), sú cievy ktoré sa teplom rozťahujú a tým sa tlak znižuje. Napríklad človek ktorý má problémy z vysokým tlakom a berie lieky na rozširovanie ciev vypije nejaký alkohol, ktorý tiež rozširuje cievy a ešte k tomu je teplo, prekoná kritickú hranicu a takmer okamžite skolabuje. To že je nejaký problém môžete sledovať dlhodobo a to tak že ste unavený, malátny so sťaženou koncentráciou no problém môže nastať aj okamžite, keď sa tak minútu pred odpadnutím stráca ostrosť videnia, zívanie, zblednutie v tvári, zvýšené potenie. Ak sa cítite na odpadnutie reagovať treba veľmi rýchlo, sadnite si a hlavu sklonte medzi kolená, touto polohou sa prekrví mozog.

Kolapsom sa dá predísť dodržiavaním pitného režimu, ktorý je veľmi individuálny. Tiež sa dá predísť oblečením. Ak máte oblečené shortky a tielko zvyšok kože prichádza do kontaktu s teplým vzduchom ktorý sa pri 30 stupňovej teplote v tieni môže vyšplhať až na 40 až 50 stupňov. Pokiaľ si žena oblečie napríklad vzdušné šaty, ktoré májú ešte dlhý rukáv, tak medzi telom a šatami vznikne priestor, kde je vzduch s teplotou tela, čiže približne 28 stupňov a horúci vonkajší vzduch prichádza do kontaktu až z oblečením. Vzduch je najlepší izolant v tomto prípade. Prispôsobte aj vetranie, uprednostňujte buď v noci alebo skoro ráno. Cez deň majú ľudia tendenciu pootvárať okná aby bol prievan, týmto si púšťate teplý vzduch do domu.

Osobitnou kategóriou sú starší ľudia. Mali by predchádzať kolapsom a už od rána pri vstávaní s postele. Nevstávať prudko ale najprv sa posadiť a počkať pár minút nech sa prekrvia nohy. Na nápady typu schladiť si hlavu ľadovým obkladom rovno zabudnite. Prudké schladenie vám zúži cievy na toľko že sa zníži prekrvenie mozgu. Pokiaľ chcete vlažný obklad tak áno ale ľadový nie. Podobne reagujú ľadové nápoje, ak vypijete ľadový nápoj telo aby ho spracovalo ho musí najprv „ohriať“ a až potom sa začne telo chladiť čo príde tak za 15 minú, pokiaľ sa napijete vlažnej vody ušetríte telu robotu z hriatím a telo sa ochladzuje okamžite.  

Čítané: 584 x