Kúpili ste si novú práčku? Poradíme vám, ako predĺžite jej životnosť

Datum: 30.11.2021

V každej domácnosti sa využíva veľké množstvo techniky, ktorá nám uľahčuje život. Práčky, sušičky, umývačky riadu, pekárničky a iné spotrebiče majú určitú životnosť, a preto jedného dňa aj tá najdrahšia technika doslúži.

Kúpili ste si novú práčku

Ak ste práve investovali do kvalitnej práčky, iste sa vám zídu informácie, ako jej životnosť predĺžite v mnohých prípadoch o niekoľko rokov.

Tomuto sa vyhnite

Každé jedno zapnutie môže práčke škodiť a naopak môžete urobiť veľa, aby fungovala ako hodinky. Nejde len o samotnú prevádzku práčky, ale aj to, ako sa o ňu po vypnutí postaráte.

Perte presne podľa návodu

Nečítate návody na použitie? Robíte veľkú chybu. Prať na novej práčke spôsobom, na ktorý ste boli zvyknutí pri starej práčke sa vám môže vypomstiť. Do práčky by ste nemali dávať viac bielizne, ako podľa návodu zvládne na jeden raz vyprať. V opačnom prípade to odnesú tlmiče. Navyše sa veľké množstvo bielizne nedokáže vyprať kvalitne, po praní je veľmi pokrčené a tečie z neho voda. Dodržiavať by ste mali aj dávky pracieho prostriedku. Veľa ľudí do prania nikdy nepridá zmäkčovať vody. Opäť chyba, ktorá vás bude stáť zničenie ohrievacieho telesa. Teleso sa totiž obalí a zanesie vodným kameňom. Do každého prania pridávajte zmäkčovadlo, ocot alebo sódu.

Pripravte bielizeň na pranie

Nahádzať len tak bielizeň do práčky vedie k poruchám alebo poškodeniu práčky. Veľa porúch pračiek je spôsobených tým, že neskontrolujete pred jej zapnutím obsah vreciek alebo nezapnete kabát. Drobné predmety sa ľahko dostanú do odpadu, ktorý sa zanesie a zipsy poškriabu bubon. Veľmi znečistenú bielizeň pred praním namočte radšej do vody a až následne ju vyperte. Pozor však na príliš vysoké teploty. Každý druhý človek má pocit, že čím vyššia teplota je pri praní nastavená, tým rýchlejšie a lepšie sa bielizeň vyperie. Nie je to pravda. Vysoké teploty ničia samotnú bielizeň a tiež práčku. Vyššie teploty sú určené len na pranie lôžkovín a uterákov kvôli likvidácii baktérií. Práčke nesvedčí, keď do nej nahádžete bielizeň dlhý čas pred praním. V bubne práčky sa týmto spôsobom tvoria baktérie a nepríjemný zápach.

Toto práčka miluje

O práčku sa treba starať tak ako o každú techniku. Nemusíte sa jej venovať hodiny, stačí zopár elementárnych činností a práčka sa vám odmení tým, že nebude túžiť po opravárovi alebo sa pred veľkým praním nezasekne.

Po praní prichádza na rad práčka

Vytiahli ste bielizeň z práčky, krásne vonia a je čistá. Podobne by mala po praní vyzerať aj práčka. Musíte jej však trochu pomôcť. Okrem toho, že ju necháte po praní poriadne vysušiť, zaslúži si tiež váš čas venovaný údržbe. Utrite octovou vodou jej zásobníky, pretrite gumové tesnenia a vyutierajte aj bubon. Raz za tri mesiace doprajte práčke malý relax, a to tak, že ju zapnete naprázdno. Na takéto relaxačné pranie môžete použiť oxidačné tabletky, ktoré bubon prečistia. V trojmesačnom časovom horizonte by ste mali vyčistiť tiež filter práčky, v ktorom sa usádzajú drobné nečistoty z prania (piesok, kamienky, chlpy, vlasy). Filtre sa na práčkach nachádzajú zväčša v prednej časti, kde sa schovávajú za malým uzavretým otvorom. Stačí, aby ste dvierka vedúce k filtru otvorili a pretreli ho handričkou. Pozor na to, že po otvorení dvierok vytečie z filtra trochu vody. Preto dajte pod dvierka handričku alebo nízku nádobu.

Čistiť sa dá aj bez chémie

Na čistenie práčky nemusíte využívať len špeciálne prípravky. Už sme spomínali, že na jednoduché vyčistenie stačí octová voda. Ocot odstráni z práčky vodný kameň a navyše pohltí nepríjemne pachy. Ocot naliaty priamo do prania zmäkčí vodu, zabije baktérie a dostane sa naozaj do všetkých častí práčky. Na zvýšenie účinnosti octu, skúste pridať do zásobníka na prací prášok kyselinu citrónovú. Podobne pôsobí tiež sóda. Raz za tri až štyri mesiace nasypte približne 2 šálky sódy do prázdnej práčky a zapnite ju na program s vyššou teplotou.

Na záver informačné okienko o najčastejších poruchách práčiek: upchatý filter, nefunkčné čerpadlo alebo ohrievacie teleso, poruchy ovládania pracích programov a pretrhnutie remeňa.

 

 

 

Čítané: 616 x