Odpudzovač divokých zvierat do záhrady

Datum: 18.01.2022

Prvým krokom pri riešení problému s divokými zvieratami nachádzajúcimi sa na vašom pozemku je určenie, aký druh zvieraťa vás „navštívil“. Väčšina z voľne žijúcich zvierat sa objaví buď skoro ráno alebo naopak, neskoro večer.

Odpudzovač divokých zvierat do záhrady

Všímajte si, či sa na trávniku nenachádza trus, keďže práve takýmto spôsobom môžete zistiť, o aký druh zveri ide. Ďalej si všímajte stopy a veľkosť tejto stopy, keďže aj vďaka tomu môžete rozlíšiť, či ide o jeleňa, líšku alebo zajaca. Ako sa brániť voči divokej zveri a eliminovať jej výskyt na vašom pozemku?

Vhodné oplotenie môže byť riešením

Najzrejmejším riešením je postaviť okolo záhrady pevný plot. Dbajte, aby bol dostatočne vysoký, ale zároveň by mal siahať hlboko do zeme, aby ste zabránili vniknutiu hrabošom či krtkom. Nevýhodou tejto metódy je, že oplotenie nie je v žiadnom prípade lacná záležitosť. Náklady sa líšia v závislosti od typu použitého materiálu a veľkosti pozemku, preto si urobte dôkladný prieskum ešte skôr, ako sa rozhodnete zvoliť túto metódu.

Domáce repelenty

Môžete tiež vyrobiť svoj vlastný pachový odpudzovač zvierat, ktorý nastriekate na rastliny alebo kríky okolo záhrady. Ricínový olej a cesnak údajne chránia pred škodcami, pričom tento repelent nájde využitie aj v domácnosti. Nevýhodou používania takýchto domácich odpudzovačov je, že ich musíte často aplikovať, a to najmä po daždi.

Stavte na istotu!

Ultrazvukový odpudzovač zvierat je účinný proti túlavým mačkám a psom, kunám, jazvecom, líškam, lasiciam, tchorom, zajacom, králikom, vevericiam, netopierom, plchom, ježkom, divým diviakom, jeleňom, volavkám a iným vtákom a v menšej miere aj proti potkanom či myšiam. Táto metóda prijateľná pre zvieratá sa vyhýba namáhavému uväzňovaniu alebo usmrcovaniu a je dlhodobo efektívna. Skúsiť môžete tiež solárny odpudzovač zvierat, ktorý detekuje pohyb, aktivuje ultrazvukový reproduktor a vydávaním zvuku odpudzuje zvieratá po jeho vnímaní. Výhodou je, že zviera sa nebude cítiť komfortne a z pozemku ujde. Ide teda o jednoduché a účinné riešenie, ktoré sa oplatí vyskúšať, ak vyššie spomenuté rady nezabrali.

 

Čítané: 281 x