Ako sa zbaviť hmyzu?

Datum: 18.01.2022

Niet väčšej radosti pre záhradníka ako pozemok dokonale vyzerajúcich kvetov či chutnej zeleniny. Problém je v tom, že sa množstvo hmyzu živí práve rastlinami, ktoré zväčša pestujeme. Samozrejme sa môže hmyz objaviť kdekoľvek a kedykoľvek, a teda aj v interiéri, na terase či pivnici.

Ako sa zbaviť hmyzu

Aby ste sa ho zbavili rýchlo a efektívne, je nutné dodržiavať niekoľko základných pravidiel, vďaka ktorým môžete ich výskyt eliminovať, prípadne sa ich úplne zbaviť. Ako na to?

Zbavte sa buriny

Burina súťaží s rastlinami o cenné zdroje ako je voda, živiny a svetlo. Každý si však veľmi dobre uvedomuje fakt, že sa v nich nachádzajú aj záhradní hmyzí škodcovia, ktorí sa vedia veľmi rýchlo premnožiť. Burinu a jej korene pravidelne a dôkladne vytrhávajte, a to až úplne zo zeme. Aj takouto „drobnosťou“ viete množstvo hmyzu na záhrade rýchlo skresať.

Čistá záhrada je základ

Odstraňovanie vyblednutých kvetov, opadaného lístia a spomínanej buriny je dôležité, pretože rozkladajúca sa rastlinná hmota je hlavnou živnou pôdou pre huby i záhradné ploštice. Snažte sa udržiavať záhradu čistú a dôkladne kontrolujte zeleninu a ovocie aspoň raz za pár dní. Nenechávajte vytiahnuté odpadky, ktoré by mohli prilákať nielen množstvo múch, ale tiež hlodavce, ktorých je náročnejšie sa zbaviť.

Odpudzovač hmyzu môže byť riešením

Pokiaľ ste vyskúšali vyššie spomenuté rady a hmyzu sa neviete zbaviť, vyskúšajte odpudzovač hmyzu, Výhodou je, že elektrický odpudzovač hmyzu využíva vysokofrekvenčné modré svetlo na nalákanie lietajúceho, plaziaceho sa hmyzu vo dne alebo v noci. Hmyz je priťahovaný svetlom, keď sa priblíži k elektronicky nabitej kovovej mriežke, pričom následne uhynie. Odpudzovač hmyzu môže byť aj vo forme špeciálnych sprejov, ktoré ich usmrtia, prípadne elektrický odpudzovač komárov, ktorý zapojíte do elektriky. Ten sa používa zvyčajne v spálni ako prevencia.

 

Čítané: 337 x