Ako sa zbaviť medvedíka obyčajného?

Datum: 14.01.2022

Tajomstvo kontroly škodcov je pravidelne sledovať rastliny vrátane trávnika, aby ste mohli včas odhaliť vniknutie škodcov.

Ako sa zbaviť medvedíka obyčajného

Akákoľvek metóda kontroly, ktorú použijete, bude vždy efektívnejšia, keďže pokiaľ škodcov odhalíte včas, môžete ich okamžite odstrániť. Naopak, ak by ste rastliny nekontrolovali a starostlivosť takpovediac zanedbali, vysoký počet škodcov môže byť náročný na odstránenie.

Medvedík obyčajný – čo to je?

Krtonôžka obyčajná alebo medvedík obyčajný (tzv. „štúr“) má zvyčajne hnedú farbu, pričom dospelí jedinci sú asi 40 až 50 mm dlhí. Majú veľmi silné predné nohy na kopanie nôr, čo je pre záhradkárov jedna z najväčších hrozieb. Dospelé krtonôžky - gryllotalpa majú krídla a lietajú počas obdobia párenia, kedy ich v noci môžu priťahovať svetlá. Primárne sa živia pod zemou koreňmi rastlín, najmä trávou. Môžu tiež poškodiť korene zemiakov, rôznych druhov zeleniny, ba dokonca aj sadenice kvetov. Prezimujúce dospelé jedince sa objavujú približne na jar a práve v tomto období si môžete všimnúť prvé tzv. tunely na trávniku. Samičky sa stávajú najaktívnejšie na jar, takže práve teraz je ideálny čas na kúpu účinného prostriedku proti týmto škodcom.

Ako sa ich zbaviť?

V prvom rade zničte ich hniezda. Pokiaľ si všimnete na záhrade vyschnuté rastliny, vysokou pravdepodobnosťou je fakt, že ich napadol medvedík obyčajný. Medvedíkov môžete pochytať manuálne, pričom vyliezajú najmä v noci. Vyskúšať môžete tiež účinný odpudzovač Talpa raus, ktorý je rastlinného pôvodu a vyrába sa z lisovaných bielkovín semien ricínu obyčajného. Alkaloidové látky prípravku pri uvoľňovaní do pôdy vytvárajú zápach veľmi nepríjemný nielen pre medvedíky obyčajné, ale aj hraboše, krty, myši a iné hlodavce. Ide o ekologickú ochranu, ktorá nie je škodlivá pre človeka, čo je jedna z najväčších výhod. Využiť môžete tiež amoniak, zvukové plašenie, vodu so saponátom či fasádnu sieťku.

 

 

 

 

 

Čítané: 267 x