Snežné skútre zachraňujú i zabávajú. Kde všade sa využívajú?

Datum: 09.12.2021

Počas zimnej dovolenky v horách ste iste mali možnosť vidieť snežné skútre v akcii. Tieto stroje využívajú horskí záchranári alebo si jazdu na skútri môžete zakúpiť ako zimnú atrakciu.

Snežné skútre zachraňujú i zabávajú. Kde všade sa využívajú?

Bez snežných skútrov sa nezaobídu ani majitelia zle dostupných horských chát. Jedno je jasné, jazda na skútri je zážitkom a vyvoláva silné emócie.

Snežné skútre sú v zahraničí úplne bežné a u nás raritou

Bohužiaľ na Slovensku nenájdete žiadne vybudované terény určené pre jazdu na snežnom skútri. Hovoríme bohužiaľ, pretože jazda na skútri je zážitkom, ktorý prináša nové emócie. Možno sa aj my o pár rokov dočkáme a budeme môcť na skútri jazdiť bežne ako na lyžiach alebo snowboarde. Veď aj štvorkolky boli ešte pred pár rokmi raritou a dnes je úplne bežné, keď štvorkolka brázdi cesty či diaľnice. Povolenie na jazdu so snežným skútrom zväčša dostanú len majitelia horských chát. Do vysokohorských oblastí by sa s bežným vozidlom len veľmi ťažko dostali. Skúter využívajú na prevoz zásob, na výstup k chate alebo ako rýchly prostriedok na zjazd do civilizácie. Bežný človek si na skútri môže zajazdiť vo vyhradenom priestranstve, kde sa požičiavajú zimné atrakcie. Týmto spôsobom ste síce viazaní na mierny terén, ale čiastočne zistíte, aký pocit je splynúť so strojom a poriadne si zaskákať cez záveje. Jazda na snežnom skútri je zábava pre celú rodinu. Nemyslíme tým, že si deti môžu sadnúť priamo na skúter. Možností máte viac. Buď si za skúter priviažete nafukovací čln a budete v ňom voziť celú rodinu, alebo môžete o skúter priviazať skúseného lyžiara. Jazdu na skútri po malej inštruktáži zvládne každý, ale výhodu majú tí z vás, ktorí už jazdili na motorke. Ak budete mať možnosť výberu, zamerajte sa snežné skútre Lynx, ktoré patria k špičke.

Snežné skútre v rukách záchranárov

Oveľa častejšie ako na zábavu sa snežné skútre využívajú na záchranu ľudských životov. So skútrami sa dokážu záchranári dostať aj tam, kde by sa za normálnych okolností museli doslova šplhať po vlastných. Navyše sú skútre rýchle, takže na miesto dopadu lavíny alebo iného nešťastia sa záchranári dopravia vo veľmi krátkom čase. Záchranári jazdu na skútri neberú ako zábavu a väčšina z nich sa zhodla, že po rokoch jazdenia na skútri sa im začnú ozývať kolená a chrbát. Jazda na skútri, ktorý je pracovným nástrojom, dáva zabrať celému telu. Na druhej strane si svoju prácu bez skútrov nevedia predstaviť. Vďaka skútrom sa za posledné roky znížil počet fatálnych nehôd končiacich smrťou. Skútre dopravia materiál alebo zraneného k sanitke oveľa rýchlejšie ako iné dopravné prostriedky.

 

 

Čítané: 342 x