Ako sa zbaviť potkanov?

Datum: 16.01.2022

Všimli ste si, že sa vo vašej pivnici pohybujú čoraz viac myši alebo potkany? Akým spôsobom sa ich zbaviť? 

Je nutné volať špecialistu na odchyt hlodavcov alebo to zvládnete za pomoci účinných prostriedkov aj vy?

S jedom na potkany len veľmi opatrne

V prvom rade treba podotknúť, že jedy na potkany sú smrteľné a môžu byť škodlivé pre vaše domáce zvieratá; preto ich treba využívať efektívne. Otrava potkanov ohrozuje domáce zvieratá a deti, keďže sa s nimi môžu dostať do kontaktu. Ak sa rozhodnete použiť jed na potkany, spravte tak veľmi opatrne! Tieto nástrahy či prípravky na odstránenie potkanov nájdeme v rôznych formách ako sú granule, mäkké návnady, pasty, pelety či parafínové bloky. Najčastejšie používanou účinnou látkou je bromadiolon.

Odstráňte zdroj potravy a vody

Čas potrebný na odstránenie hlodavcov závisí od úrovne zamorenia. Zamerajte sa predovšetkým na utesnenie všetkých vstupných bodov, odstránenie zdroja potravy a vody. Umiestnite mätový olej, kajenské korenie či klinčeky okolo domu, čo ich môže odpudiť. Ide však len o „domáce recepty“, ktoré nemusia fungovať úplne efektívne, obzvlášť vtedy, ak je zamorenie veľké. Používajte radšej oceľový kôš namiesto plastového, pretože hlodavce sú skutočne veľmi šikovné a plast vedia rozhrýzť.

Pasce na potkany, ktoré sa oplatí skúsiť

Plašič potkanov či odpudzovač potkanov je účinný pri plašení potkanov a myší, ale tiež švábov či v menšej miere aj mravcov. Laboratórne výskumy ukázali, že určité ultrazvukové zvukové vlny útočia na sluchové a nervové systémy väčšiny bežných škodcov spôsobujúcich im bolesť a nepohodlie. Nemusíte sa však obávať, keďže ultrazvukové vlny sú neškodné pre hospodárske zvieratá, mačky aj psy. Riešením je aj pasca na potkany, a to buď vo forme klietky, do ktorej sa hlodavce chytia, prípadne ako mäkká návnada, ktorá spôsobuje oneskorený úhyn.

 

 

 

Čítané: 102 x