Ako sa zbaviť slimákov z vašej záhrady?

Datum: 14.01.2022

Bez ohľadu na to, aká veľká alebo malá je vaša záhrada, slimáky sú zväčša najväčším nepriateľom každého záhradkára. Títo nenásytní škodcovia dokážu za jeden deň skonzumovať v potrave niekoľkonásobok svojej vlastnej telesnej hmotnosti.

Ako sa zbaviť slimákov z vašej záhrady

To predstavuje skutočne veľké škody na záhradách, a najmä v skleníkoch, kde väčšina ľudí pestuje zeleninu. Slimáky sa môžu objaviť z ničoho nič, najmä keď je počasie vlhké. Dobrou správou je, že proti slimákom sa dá pomerne ľahko a rýchlo bojovať. Ako na to?

Slimáky – vedeli ste, že ...?

Čo možno neviete je fakt, že slimáky či slizniaky jedia širokú škálu zeleniny a okrasných rastlín, najmä sadenice a iné mäkké porasty. Sú dobrými „horolezcami“ a možno ich nájsť aj na vyšších miestach. Najviac škôd napáchajú na jar, kedy sa živia sadenicami, výhonkami a korunami rastlín. Požierajú však aj rozkladajúce sa organické látky ako sú hnijúce listy, trus, ba dokonca mŕtvych slimákov.

Aké typy prípravkov voči slimákom je ideálne použiť?

Existuje mnoho preventívnych opatrení, ktoré záhradkári používajú na minimalizáciu poškodenia slimákov. Lepšie je presádzať silné rastlinky pestované v kvetináčoch než mladé sadenice. Hrabanie pôdy a odstraňovanie opadaného lístia počas zimy môže vtákom umožniť požierať vajíčka slimákov, ktoré sa môžu v pôde už nachádzať. Ideálne je zadovážiť si prípravky proti slimákom, vďaka ktorým sa ich viete zbaviť behom krátkej doby. S lapačom slimákov od SWISSINNO môžete účinne bojovať bez použitia chemikálií alebo jedu, keďže sa nalákajú prírodnou návnadou a utopia vo vode. Granulovaná návnada proti slizniakom a slimákom v zelenine, ovocí a viniči je taktiež mimoriadne účinná, aj keď je potrebné dodať, že ide o dotykový jed. Výhodou je, že prípravok je odolný voči dažďu a návnada sa mierne vlhkosťou zväčší bez straty atraktivity a účinku.

 

 

Čítané: 372 x