Aby sa bolo ako ohriať

Datum: 16.12.2019

Jedným z moderných trendov je úspora energie, kde sa dá. Na spotrebu áut už hľadia ako dôležitý faktor aj Američania, vyrábajú sa energeticky úsporné zdroje svetla a domy sa tiež stavajú v štandarde “nízkoenergetický”, alebo “pasívny”.

Nič proti nim. Sú to často nádherné stavby, ktoré dokážu vyťažiť z minima maximum a odbremeňujú majiteľa od vysokých platieb za spotrebované energie, teplo, prípadne ho chránia pred časom stráveným starým dobrým štiepaním dreva. Skrátka, sú to doslova inteligentné stavby, ktoré umožňujú majiteľom minúť peniaze naozaj inteligentne.


Nedávno som však navštívil novostavbu jedného takéhoto domu a niečo mi tam chýbalo. Niečo, čomu sa hovorí teplo domova. Nie, nebolo to tým, že by v tom dome bolo chladno. Práve naopak, dom bol príjemne vykúrený podlahovým kúrením a vrstva izolácie hrubá rovnako ako murivo zabezpečovala, že ani od stien “neťahalo”. A nie, problémom neboli ani okná. Boli to najmodernejšie plastové okná od prémiového výrobcu s izolačným trojsklom. Chýbalo čosi iné. Vonku bolo veterno, teplota tesne nad nulou. A vo vnútri chýbal zdroj sálavého tepla. Chýbali kachle, nad ktoré môže človek nastaviť premznuté ruky, alebo ku ktorým by natiahol zmrznuté nohy.


Skrátka a dobre, aj napriek všemožnému využívaniu moderných technológií v stavebníctve ani sporáky, krbové kachle a všemožné ohrievače ešte zďaleka nepovedali posledné slovo.

Majú totiž nezanedbateľné výhody. Ich výroba je pomerne jednoduchá, čo sa odráža aj na priaznivej cene. Sú vyrábané z odolných materiálov (ohňu je vystavená liatina či šamot), ktoré sa navyše zvyčajne dajú repasovať.


Rovnako jednoduchá je ich obsluha. A nie sú závislé na žiadnom zdroji vzdialenom zdroji energie. Veď zohnať drevo sa dá na Slovensku všade - stačí len poznať kontakt a drevo sa doručí vo forme klátov, alebo už nakrátených a naštiepaných špalíkov.
A čo sa týka rýchlosti nábehu, všetko závisí len od toho, aké krbové kachle či sporák si vyberieme. Čisto kovové modely sa zvyčajne rozohrejú v priebehu minút, kachlicami obloženým to trvá o čosi dlhšie - ale o to dlhšie potom dokážu naakumulované teplo vyžarovať.

Čítané: 232 x