Drevo je vždy tou správnou voľbou

Datum: 12.02.2019

Dvere a okná sú súčasťou každého domu alebo inej stavby. Ich úlohou je nielen sa do nehnuteľnosti dostať, ale prepúšťať do nej aj svetlo a čerstvý vzduch. 

Netreba však zabúdať na to, že spĺňať by mali aj iné kritériá ako napríklad bezpečnosť, dlhú životnosť, funkčnosť, dobré izolačné vlastnosti a samozrejme aj po dizajnovej stránke by mali vyzerať dobre.

Ak sa chystáte vyberať vchodové dvere, prvou otázkou bude, ktorým smerom ich chcete otvárať. Nie je totiž jedno, či budú ľavé alebo pravé, nakoľko nie každému zapasujú. Na rad potom prichádza aj výber rozmerov, ktoré sú u každého individuálne. Asi jednou z najdôležitejších otázok je materiál, nad ktorým sa zamýšľa každý jeden človek. Nie je totiž jedno, či si zaobstaráte plast, drevo alebo hliník. Každý materiál sa niečím odlišuje a preto sa ku každému človeku a stavbe hodí niečo úplne iné. Na Slovensku je stále najpredávanejší plast a to najmä kvôli dobrej cene a požadujúcej kvalite. Neustále viac ľudí sa však rozhoduje aj pre hliník alebo drevo. Práve tento prírodný materiál si získal srdcia ľudí, ktorí chcú mať doma kúsok prírody, ktorá nie vždy je v ich blízkosti.

Ak sa v prípade dverí rozhodnete pre drevo, to isté treba dodržať aj pri kúpe okien. Tie by mali nielen vyzerať rovnako, ale zároveň sa aj dopĺňať. Eurookná dokážu vášmu príbytku vdýchnuť atmosféru, ktorú nijako inak nedosiahnete. V tomto smere sa nedajú porovnávať s plastom ani hliníkom, čo potvrdzujú štatistiky, že drevo má svoje miesto aj v modernej výstavbe a architektúre. Jeho výhodou sú výborné zvukovo a tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré vás dokážu ochrániť pred vonkajšími vplyvmi ako napríklad zlé počasie, rušná cesta alebo nepríjemní susedia. O celkovom komforte bývania s drevenými oknami rozhoduje ich hrúbka, typ, počet skiel a tesnenie. Aj toto sú veci, na ktoré treba myslieť a v žiadnom prípade ich netreba podceňovať. Ak by ste sa nerozhodli správne, svoje rozhodnutie môžete neskôr poriadne oľutovať. Výmena okien totiž nie je každodennou záležitosťou a to nielen z pohľadu náročnosti, ale aj ekonomickej záťaže. Dôležitý je taktiež spôsob montáže a teda jej profesionalita. Okná a dvere by vám mal za každých okolností namontovať odborník, ktorý s tým má skúsenosti a dostatočnú prax. Zle namontované okná totiž vedia narobiť obrovské problémy, ktoré nikto nepotrebuje.

Ak to zhrnieme, drevo je tradičný, stabilný, ekologický a opraviteľný materiál, ktorý je vhodný pre každú jednu stavbu. Keď si vyberiete kvalitného dodávateľa, okná a dvere vám vydržia dlhé desaťročia. V prípade výberu vchodových dverí by ste nemali zabudnúť ešte na jeden parameter a tým je bezpečnosť. Keďže požiar je častou príčinou mnohých nešťastí, protipožiarne dvere vás dokážu ochrániť pred ohňom, ktorý sa šíri z vedľajšieho bytu či domu. Vďaka nim si môžete byť istý, že ste v bezpečí nielen vy, ale aj váš majetok.

Čítané: 302 x