Vchodové dvere podľa typu materiálu

Datum: 27.01.2019

Prvou otázkou, ktorá pri výbere vchodových dverí „vŕta“ zrejme aj vo vašej hlave je, „z akého materiálu budú vchodové dvere vyrobené“? 

Drevo, plast alebo hliník? Čomu dať prednosť?

Plastové vchodové dvere

Plastové vchodové dvere patria medzi najpredávanejšie, a to najmä kvôli výhodnej cene. Rovnako ako o drevené dvere, tak aj o tie plastové je dôležité starať sa, avšak nie až v takej miere, čo je možné považovať za obrovské plus. Veľkou nevýhodou plastu ako materiálu je veľká teplotná rozťažnosť, čo môže spôsobiť prehýbanie profilov dverí, nech sú akokoľvek vystužené. Aj to je jeden z dôvodov, prečo dvere nemusia po čase izolovať tak, ako by mali. Ide samozrejme o individuálnu záležitosť – uprednostnite spoľahlivého predajcu, ktorý vám predá prvotriedne plastové dvere vyrobené z kvalitného plastu.

Drevené vchodové dvere

Drevo ako prírodný materiál je obľúbený najmä u ľudí, ktorí stavajú ekologický rodinný dom alebo sa im jednoducho páči textúra a vôňa dreva. Avšak pozor! O drevo sa treba pravidelne a dôkladne starať, čo v praxi znamená, že nemôžete zabudnúť na pravidelné ochranné nátery niekoľkokrát do roka, a teda údržbu, ktorá nemusí byť vždy jednoduchá. Avšak vďaka technológii, na základe ktorej sú dnes drevené vchodové dvere a eurookná vyrobené, sa môžu pochváliť výbornou stabilitou, odolnosťou voči vonkajšiemu prostrediu a nádherným vzhľadom, ktorý snáď nikdy neomrzí.

Hliníkové vchodové dvere

Hliníkové vchodové dvere majú zo spomínaných materiálových možností najviac predností. Hliník má totiž dlhú životnosť, odolnosť, stabilitu i nadčasový dizajn. Má síce horšie izolačné vlastnosti, ale vďaka technológii prerušenia tepelných mostov a vyplnenia hliníkového rámu izolantom má tepelno-izolačné vlastnosti podobné ako drevené či plastové profily. V tomto prípade však treba počítať s vyššou cenou, ktorú si musíte pred kúpou hliníkových dverí pripraviť, čo žiaľ môže niektorých potenciálnych zákazníkov odradiť. Momentálne patria medzi najpredávanejšie protipožiarne dvere, a to najmä u ľudí žijúcich v panelákových bytovkách, kde hrozí riziko vzniku požiaru.

Čítané: 282 x