Ako vybrať plastové okno do detskej izby?

Datum: 19.09.2018

Určite uznáte, že ak máte malé dieťa, nebezpečenstvo úrazu hrozí na každom kroku. A to dokonca aj v domácnosti. Veľkým lákadlom sú pre deti okná. Najmä tie, ktoré sú v detskej izbe, by mali byť dokonale zabezpečené, aby odolali zvedavosti malých nezbedníkov. Navyše, mali by byť dostatočne komfortné a samozrejme aj zdravotne nezávadné. 

Ako teda vybrať vhodné plastové okná do detskej izby?

Bezpečnosť na prvom mieste

V prvom rade myslite na to, aby dieťa nemohlo okno v žiadnom prípade otvoriť. Vyberajte teda plastové okná, ktoré majú kľučky uzamykateľné na kľúč. Po uzamknutí nie je možné s kľučkou manipulovať a tak nehrozí, že by dieťa okno otvorilo. Ak máte plastové okná, ktoré nemajú uzamykateľnú kľučku, na zvýšenie bezpečnosti môžete použiť rôzne doplnkové blokády otvárania. Fungujú na podobnom princípe, ako blokády skríň a šuplíkov. Dostupné sú tiež rôzne blokovacie zámky, ktoré na plastové okno môžete dodatočne nainštalovať. Tieto zámky zabránia tomu, aby dieťa otvorilo okno dokorán. Nezabudnite tiež zabezpečiť dvere v byte. Ak nechcete zamykať a schovávať kľúče, postačí, ak na plastové dvere nainštalujete klasickú retiazku, ktorá dovolí otvoriť dvere len na štrbinu.

Ďalšou veľkou hrozbou pre dieťa je sklo. Deti často v zápale hry rozhadzujú hračky. Môže sa stať, že dieťa pri hre trafí hračkou sklenenú výplň okna, ktorá sa rozbije. Aspoň do detskej izby teda vyberte plastové okno s laminovaným sklom. Takéto bezpečnostné sklo je omnoho odolnejšie ako klasické. Ak by sa po údere hračky aj rozbilo, určite sa nerozsype na kúsky. Nehrozí teda, že sa dieťa poreže črepinou.

Myslite na jednoduchú údržbu

Ďalším z dôvodov, prečo by ste do detskej izby mali zvoliť práve plastové okno, je jednoduchá údržba. Ako iste viete, deti sa radi umelecky realizujú práve na miestach, kde to nie je vôbec vhodné. Často si to odnesú aj okenné rámy. Ak máte plastové okná, s ich údržbou nie je žiadny problém. Stopy po farbičkách z nich jednoducho zmyjete použitím bežného čistiaceho prípravku. Rovnako ľahko z rámov odstránite napríklad aj nálepky.

Plastové okná pre nerušený spánok dieťaťa

Aby deti pokojne spali po celú noc, je nevyhnutné zabezpečiť aj dostatočnú zvukovú izoláciu. Zníženie hluku z exteriéru dosiahnete tak, že si zvolíte plastové okná s dvoj alebo trojsklom. Pri výbere sa nezabudnite informovať u predajcu na koeficient Rw, ktorý hovorí práve o akustickej izolácii okna. Čím je tento koeficient vyšší, tým lepšie chráni okno voči hluku.

Zdravé vetranie v detskej izbe

Ak máte v byte plastové okná, ideálne je nárazové vetranie. To znamená, že okná otvoríte dokorán na niekoľko minút. V letnom období však určite oceníte aj takzvané štrbinové vetranie, ktoré zabezpečuje nepretržitý prísun čerstvého vzduchu. Do detskej izby teda vyberte plastové okno, ktoré má možnosť štrbinového vetrania.

Samozrejmosťou by malo byť dokonalé tesnenie okna, ktoré zabráni nielen nežiaducemu úniku tepla, ale aj prenikaniu vlhkosti. Do detskej izby teda vyberajte výlučne kvalitné plastové okno od spoľahlivého predajcu.

Čítané: 543 x