Ako si zajazdiť s elektrobicyklom ďalej od domova?

Datum: 11.03.2023

Elektrobicykle sú skvelou náhradou za klasický bicykel. Vďaka e-bikom je možné prejsť trasy, ktoré by obyčajný bicykel nezvládol.

Ako si zajazdiť s elektrobicyklom ďalej od domova

Denne nie je problém vyšliapať desiatky kilometrov, a to dokonca so stúpaním. Ak vás omrzeli trasy v okolí domova, odvezte e-bike do zahraničia. Aké možnosti prevozu elektrického bicykla existujú?

Elektrobicykle sú ťažšie ako klasické bicykle

Problém s prevozom elektrických bicyklov tkvie v tom, že sú omnoho ťažšie ako klasické. V priemere váži e-bike okolo 20 až 25 kg. Na trh prichádzajú odľahčené verzie, ale aj tie vážia cez 15 kg. V prípade, že sa venujete cyklistike s partnerkou a kúpili ste elektrický bicykel aj deťom, ide už o poriadny náklad. Otázkou je, ako takýto náklad previezť ďalej od domova.

Na streche to asi nepôjde

Nosnosť strechy vozidla je síce dostatočná na to, aby ste e-biky mohli prevážať na nosiči bicyklov, ktorý sa inštaluje na strechu. Viete si však predstaviť, ako vykladáte postupne 60 kg na strechu? Ak máte vozidlo vyššie, tak by ste potrebovali rebrík a ani s ním by vykladanie nebolo jednoduché. Dvaja statní chlapi majú čo robiť, aby ťažké bicykle vyložili do výšky. Navyše by vám na streche nezostalo miesto na autostany alebo strešné boxy. Cyklistika sa často spája s kempovaním, takže stan na auto je dobrou alternatívou na prespanie v prírode. Na niektoré typy automobilov je možné pripevniť nosič na piate dvere. Prevoz bicyklov na dverách kufra je možný, ale záťaž vo forme e-bikov vedie k poškodeniu laku alebo systému uzatváraniu dverí.

Jediná možnosť je ťažné zariadenie

Nevešajte hlavu, pretože elektrický bicykel sa dá previezť na ťažnom zariadení. Nosiče bicyklov na ťažné sú najlepšou alternatívou prevozu bicykla z viacerých dôvodov. V prvom rade tento typ nosiča prevezie viac bicyklov naraz. Potešujúce je, že môže ísť o viac e-bikov. Nosnosť ťažného zariadenia je vysoká a ťažné je tak nízko položené, že sa na toto príslušenstvo jednoducho vykladá akýkoľvek náklad. Nosič je možné sklápať, prakticky ho nemusíte z ťažného zariadenia nikdy odmontovať. Dokonca aj s naloženými bicyklami je možné nosič sklopiť tak, aby ste sa pohodlne dostali do kufra.

Najväčšou výhodou nosiča na ťažné je jeho minimálny vplyv na spotrebu vozidlo. Predstavte si na streche dva alebo tri ťažké elektrické bicykle a k tomu odpor vetra. Spotreba sa s podobným nákladom zvyšuje v priemere o 30 %. Na nosiči na ťažnom zariadení sú bicykle v bezpečí, vozidlo bude šliapať ako hodinky a vy sa pohodlne dostane všade, kde si chcete vyskúšať nové cyklistické trasy.

 

 

 

 

Čítané: 98 x