Trénovaním mobility tela získate nadvládu nad bolesťou

Datum: 26.11.2021

Bolesti pohybového aparátu patria medzi najviac rozšírené zdravotné problémy. Nie vždy je nutné nasadiť medikamentóznu liečbu.

Trénovaním mobility tela získate nadvládu nad bolesťou

Stačí, aby ste pochopili, v ktorej časti vášho tela je problém a nastavili si fyzické cvičenia tak, aby boli zamerané na tento problém. Pri bolestiach chrbtice alebo kĺbov vám pomôže trénovanie mobility.

Tréning mobility vám pomôže pochopiť vaše telo

Trénovanie mobility pomáha pri fyzických bolestiach podobne ako joga alebo pilates. Pri precvičovaní mobility sa zväčša cvičí len s váhou tela, ale niekedy sa využívajú pomôcky ako balančná podložka alebo balančná lopta. Veľkým bonusom pomalých tréningov je upokojenie mysle a pochopenie toho, ako vaše telo funguje. Vďaka tomu získate nadvládu nad telom, ovládnete tiež bolesť a naučíte sa stabilizovať kĺbový aparát. Tréningy mobility by ste mali vždy robiť pod dozorom trénera. S jeho pomocou sa naučíte techniku dýchania, zväčšíte rozsah pohybu a ponaťahujete všetky skrátené svaly. Po nejakom čase pocítite zmeny, ktoré sa prejavia znížením bolesti kĺbov, elimináciou bolestí chrbtice a zmizne tiež pocit napätia v tele. Pri cvičení sa tak koncentrujete na jednotlivé pohyby, že sa vám podarí všetky svaly ovládať.

Základy tréningov mobility

Spomínali sme, že mobilitu by ste mali trénovať pod rukami skúsenejších ľudí. Po čase sa naučíte jednotlivé cviky a môžete cvičiť aj doma. Odporúčame vám si zakúpiť podložku na cvičenie a pohodlné športové oblečenie, ktoré nájdete na stránkach e-shopu inSPORTline. Pozor však na to, že cviky mobility by sa mali robiť naboso, aby nebol vyvinutý neprirodzený tlak na chodidlá a členky. Na prvých lekciách mobily vás tréner naučí techniku dýchania do brucha. Pri dýchaní do brucha sa stabilizujete a pocítite svaly v oblasti trupu. Všetky pohyby sa vykonávajú veľmi pomaly a návrat to pôvodnej pozície je o niečo kratší ako fáza natiahnutia. Pri cvikoch, ktoré spevňujú chrbticu je nutné sa zamerať na krížovú oblasť. Práve bedrá a kríže sú často zdrojom bolesti celého chrbta. Na zvýšenie mobility chrbtice sú určené cviky ako rozpažovanie a upažovanie v podrepe alebo mostík. Mostík je síce náročnejším cvikom, ale pri jeho prevádzaní sa natiahne nielen chrbát, ale tiež nohy. Niektoré cviky sa vám na prvý pohľad budú zdať jednoduché, iné zložité. Všetky však musíte robiť naozaj poctivo s plným rozsahom a uvidíte, že sa aj pri tomto cvičení dokážete poriadne zapotiť. 

 

 

 

Čítané: 500 x