Žilinský hokej ožíva, vlčia svorka dáva o sebe vedieť

Datum: 19.07.2020

Hokej v Žiline bol dlhodobo v tieni futbalu, pričom žlto-zelený klub naozaj nefungoval práve učebnicovo. Otvorene sa hovorilo o tom, že ak sa čosi výraznejšie nezmení, hokej v Žiline už nebude fungovať a nadobro zanikne. 

Vzhľadom na to, že tento šport má v meste pod vrchom Dubeň dlhodobú tradíciu a ľudia sú naň navyknutí, bola by to veľká škoda. Avšak, nebol by to prvý a zďaleka ani posledný prípad toho, kedy športový klub kvôli nedostatku financií a záujmu sponzorov nakoniec dospel k svojmu zániku. Toto ale našťastie nie je žilinský prípad.

Hokejový klub zo Žiliny v minulej sezóne nastupoval v Slovenskej hokejovej lige SHL, pričom táto súťaž je druhá najvyššia v slovenskom hokeji. Pod názvom MsHK hrali žlto-zelení slušne, patril im stred tabuľky, dostali sa do štvrťfinále, kde vypadli po sérii s rivalom z Martina. Pre Žilinu to bola po dlhej dobe prvá sezóna mimo slovenskú hokejovú elitu. V roku 2019 totiž Žilinčania nezvládli baráž s Michalovcami a s najvyššou ligou na Slovensku sa museli rozlúčiť. Ako spomíname v úvode, takmer nič nenasvedčovalo tomu, že by sa Žilinčania mali v krátkodom či dokonca dlhodobom horizonte vrátiť medzi to najlepšie, čo slovenský hokej ponúka.

Skončil ročník 2019/2020 a stále hlasnejšie sa hovorilo o tom, že žilinský hokejový klub zmení majiteľa. Tak sa aj stalo, mesto predalo klub súkromníkovi, názov sa zmenil z MsHK Žilina na Vlci Žilina, klub dostal nový impulz a redizajn, prišli noví ľudia do vedenia, do marketingu, vzniklo nové logo, rovnako tak dresy a postupne sa začal skladať káder na ročník 2020/2021, ktorý začne koncom tohto kalendárneho roka. Tak ako to biedne vyzeralo so žilinským hokejom, keď padal do SHL po prehre v baráži s Michalovcami, tak to teraz vyzerá sľubne. Tím už teraz vyzerá na papieri veľmi kvalitne.

Klub je finančne stabilizovaný, má nový názov a obsahuje množstvo ľudí, ktorí chcú hokej v Žiline posunúť na úplne novú úroveň. V neposlednom rade je cieľom na tribúny vrátiť fanúšikov, ktorí sa zo žlto-zeleného štadióna dlhodobo vytrácali a v peknom počte prišli iba na regionálne derby s Martinom. Klub má vlčiu identitu a práve symbolika vlčej svorky je niečo, čo má hokej v Žiline spájať. Ktovie, možno konečne nastal čas, že hokej bude v Žiline futbalu vyrovnaným partnerom. Plány sú v klube smelé a ambiciózne, tak by to malo byť. Uvidíme, ako sa zmena majetkových pomerov pod Dubňom premietne na športové tipy, Žilina  už teraz patrí medzi favoritov druhej najvyššej súťaže na Slovensku. Vlci nie sú outsidermi, ich tím je mladý a zároveň aj skúsený. 

 

Trénerom mužstva sa stal skúsený Dušan Gregor, 58-ročný kouč, ktorý naposledy pôsobil v Kazachstane, pričom má bohaté skúsenosti či už z Trenčína, z Košíc, z Martina či dokonca z prestížnej ruskej Kontinenálnej hokejovej ligy, kde trénoval Admiral Vladivostok. Okrem toho, bol koučom aj českých mužstiev Liberca a Slavie Praha. Gregor v minulosti v krátkosti pôsobil len v Žiline, bolo to v období po tom, čo žlto-zelení v roku 2005 získali svoj jediný majstrovský titul v najvyššej súťaži. Ktovie, možno sa poctivou prácou postupne opäť prepracujú medzi najlepšie hokejové kluby, ktoré sú v Slovenskej republike. Potenciál na to rozhodne majú. A nie malý. 

 

Čítané: 479 x