Zimné pneumatiky nie vždy stačia. Spoľahnite sa na snehové reťaze

Datum: 07.02.2023

Fakt, že zimné pneumatiky sú základom pre jazdu na snehu, je viac ako zrejmý. Nie vždy nové pneumatiky stačia.

Zimné pneumatiky nie vždy stačia

V extrémnom teréne, kedy napadne veľa snehu alebo silno mrzne, je nutné vsadiť na inú časť výbavy. Snehové reťaze sú spoľahlivé príslušenstvo, ktoré dokáže motoristu dostať z nejednej nepríjemnej situácie.

Snehové reťaze pre každé vozidlo

Snehové reťaze sa vyrábajú pre všetky modely osobných vozidiel, kúpiť sa dajú v prevedení na dodávky, ťažkú techniku alebo autobusy. Reťaze sa nelíšia len rozmermi, ale tiež materiálom, z ktorého sú vyrobené a spôsobom prevedenia. Nikde nie je písané, že musíte kúpiť najdrahšie reťaze alebo investovať do kovových. Výber reťazí závisí od toho, kde sa s vozidlom pohybujete.

Pozor, aby reťaze nepadali

Prvým kritériom pri výbere snehových reťazí je ich veľkosť. Reťaze, ktoré sa budú z kolies zošmykovať, nemajú význam. Keď kupujete pneumatiky, všímate si označenie pneumatík. Počas kúpy snehových reťazí si všímajte údaje o veľkosti. Nemusíte sa obávať, nejde o žiadne tajomné číslovanie. Reťaze sa vyrábajú v takých istých veľkostiach ako pneumatiky. Ak poznáte rozmery pneumatík, rýchlo nájdete kompatibilné reťaze.

Reťaze aj pre menej šikovných

Nebudeme si klamať, nasadiť kovové snehové reťaze nie je hračka. Lacnejšie modely, ktoré sa upínajú kordom alebo kladkou, dajú zabrať. No aj na takéto zapínanie si zvyknete, treba len trochu cviku. Kvalitnejšie reťaze sa vyrábajú so systémom samoupínania. Automatický systém spraví celú prácu za vás. Variantom sú plastové a textilné snehové reťaze. Oba typy sa inštalujú rýchlo. Účinnejšie sú textilné reťaze, ktoré navyše nevplývajú na elektroniku vo vozidle. Nemusíte sa obávať, že by sa zbláznil snímač tlaku pneumatík či iné citlivé senzory.

Aj lacnejšie reťaze dobre poslúžia

Najdrahšie snehové reťaze sú vyrobené z kovu a ich stopa je šikmá. Sieť ôk pokrýva celý behúň, čo je istotou maximálnej trakcie kolies. Šikmostopé reťaze odporúčame pre motoristov, ktorí sú v horách ako doma. Ostatným šoférom budú stačiť už spomínané textilné reťaze alebo oceľové s rebríkovou stopou.

 

 

 

Čítané: 147 x