5 otázok a odpovedí o strešných boxoch

Datum: 10.10.2022

Strešný box je skvelá pomôcka, ktorá sa vám rovnako zíde v lete aj v zime. Jednoduchá montáž, praktické využitie a veľké možnosti robia zo strešných boxov neoceniteľnú pomôcku hlavne pre rodiny s deťmi, ktoré sa nedokážu na dovolenku pobaliť do kufra vozidla.

o strešných boxoch

Ak práve stojíte pred rozhodnutím či kúpiť autobox, pomôžu vám nasledujúce otázky a odpovede.

1. Čo všetko dokážem previezť v strešnom boxe?

V dlhších strešných boxoch dokážete previesť rôzne športové náradie, napríklad lyže alebo snowboard. Širšie boxy sú skôr určené na prevážanie batožiny, ale tiež kočíkov alebo cyklovozíkov pre deti. To, čo sa do boxu zmestí závisí od jeho rozmerov. Nemajte však ihneď veľké oči a nekupujte najväčší strešný box. Vopred si overte rozmery a nosnosť strechy vozidla i maximálne možné zaťaženie pneumatík. Vysokú váhu by nemuseli zvládnuť ani najodolnejšie letné pneumatiky.

2. Ako pripevním strešný box na strechu?

Strešný box sa pripevňuje na priečniky, takže najskôr si budete musieť zaobstarať samotné priečniky. Následne je len na vás, či si vyberiete box s T drážkami, U drážkami, alebo s rýchloupínacími strmeňmi. Najkomfortnejšie je posledné spomínané pripevnenie s rýchloupínaním. Vždy si však overte či sú priečniky kompatibilné s daným typom upevnenia boxov.

3. Aký strešný box vydrží najdlhšie?

Odolnosť resp. životnosť strešných boxov závisí od toho, koľko do boxu investujete. Na box pôsobia poveternostné podmienky, musí odolať UV žiareniu, dažďu i mrazom. Zo všetkých typov boxov sú najviac odolné voči nástrahám počasia tie, ktoré sa vyrábajú z ABS plastu a sú vystužené kovom. Overte si tiež povrchovú úpravu odolnú voči slnečnému žiareniu.

4. Aké sú pravidlá jazdenia so strešným boxom?

Je zrejmé, že s boxom na streche sa vám bude vozidlo riadiť o niečo komplikovanejšie. Z hľadiska zákona nie je stanovené, ako so strešným boxom jazdiť, ale neodporúča sa rýchlosť vyššia ako 130 km/h. Počas jazdy s boxom na streche budete musieť viac dávať pozor v zákrutách a znížiť rýchlosť na diaľnici pri bočnom vetre. Pozor si dávajte aj pri vjazde do nízkej garáže.

5. Ovplyvní strešný box spotrebu vozidla?

Nižšia rýchlosť je odporúčaná pri jazde s boxom na streche aj kvôli tomu, že strešný box ovplyvňuje spotrebu vozidla. Čím rýchlejšie pôjdete, tým viac pocítite zvýšenú spotrebu. A nepomôžu vám ani pneumatiky Kormoran s nízkym valivým odporom. Podľa testov sa priemerná spotreba automobilov s boxom zvýšila až o 20 %. Preto majte nohu na plyne veľmi ľahkú.

 

 

Čítané: 108 x