Ako si vybrať vhodné pneumatiky pre vaše auto?

Datum: 10.05.2019

Auto bez pneumatík je len konštrukciou, ktorá je nám na nič. Preto sú gumy neoddeliteľnou súčasťou auta, na ktorých nielen stojí a jazdí, ale závisí od nich aj to, či sa bezpečne vrátime domov. 

V dnešnej dobe máme na trhu obrovské množstvo modelov, ktoré sa líšia nielen rozmermi, ale aj dizajnom, značkou, cenou a inými parametrami. Obyčajný človek má niekedy problém s výberom a keď sa nedokáže zorientovať, môže urobiť nesprávne rozhodnutie. Momentálne sa nachádzame v období, kedy meníme zimné za letné pneumatiky, no nie každý môže použiť tie z minulej sezóny. Aj gumy na aute sa po  určitom čase opotrebujú a preto by ste ich stav mali nielen sledovať, ale pred sezónou aj poriadne skontrolovať. Ak zistíte, že sú popraskané, dezén je nepostačujúci alebo trpia iným mechanickým poškodením, mali by ste ich radšej vymeniť za nové. Pneumatiky sú totiž súčasťou auta, od ktorej závisí nielen štýl našej jazdy, ale aj bezpečnosť.

Podľa čoho si treba vyberať?

Zorientovať sa vo svete automobilov nie je vždy jednoduché a preto by ste sa mali riadiť nasledujúcimi radami. Cena výrobku nie vždy odzrkadľuje aj jeho kvalitu a preto môžu byť aj tie najlacnejšie pneumatiky kvalitnejšie, ako by ste čakali a naopak, drahé môžu byť na nič. Ak teda nedisponujete veľkým finančným obnosom, pokojne sa rozhliadnite po lacnejších výrobkoch, ktoré však musia spĺňať isté parametre. Ak máte predstavu o cene, riaďte sa ďalej technickým preukazom a tým, aké parametre sú v ňom uvedené. Každé jedno vozidlo má svoje osvedčenie o registrácii, v ktorom nájdete všetky rozmery kolies, niekedy aj pneumatík, ktoré môžete na auto namontovať. V praxi to síce neznamená, že by ste nemohli použiť aj iné rozmery, no musia byť schválené na použitie na vašom vozidle. Toto však sprevádza dlhší proces, pretože by ste ich museli dať zapísať do technického preukazu. Správny výber rozmeru pneumatík je preto viac než dôležitý, inak by ste ho nemohli používať. Pri výbere vám pomôžu aj testy pneumatík, ktoré vykonávajú každý rok rôzne renomované spoločnosti a motoristické magazíny. Vďaka ich výsledkom si vedia mnohí vodiči ľahšie vybrať nielen letné, ale aj zimné pneumatiky. Hoci v testoch nebývajú zastúpené úplne všetky značky, aj tak získate dobrú predstavu o tom, ako jednotlivé modely obstáli. Zistíte tak, ktoré pneumatiky sú nielen najbezpečnejšie, ale aj najpredávanejšie na trhu. Vaše rozhodovanie o správnom výrobku tak bude jednoduchšie, ako ste si to na začiatku možno predstavovali. Nenechajte preto nič na náhodu a nechajte si poradiť od odborníkov.

Čítané: 386 x