5 nepravdivých mýtov o zimných pneumatikách

Datum: 22.10.2018

Určite ste už aj vy počuli množstvo rôznych informácií o zimných pneumatikách, o ktorých pravdivosti ste neboli stopercentne presvedčení. Sú to rôzne mýty, ktoré medzi šoférmi kolujú už celé roky. A bohužiaľ, mnohí im doposiaľ veria, aj keď sa nezakladajú na pravde. 

Pripomenieme si teda tie najčastejšie.

1. Zimné pneumatiky nepotrebujem, ak nesneží

Nejako takto zrejme uvažujú tí, ktorí na zimné pneumatiky ani neprezúvajú. No pravda to určite nie je. Zimné pneumatiky totiž nestačí obuť až vtedy, keď je na ceste sneh, ľah alebo námraza. Sú nevyhnutné už vtedy, keď teplota klesne pod +70C. V chladnejšom počasí totiž letné pneumatiky výrazne tvrdnú a strácajú svoje jazdné vlastnosti. Ich priľnavosť k vozovke je veľmi slabá. Predlžuje sa tak brzdná dráha a zvyšuje riziko nehody.

2. Nezáleží na tom, aké staré sú moje zimné pneumatiky

Ďalší častý názor mnohých vodičov, ktorí sa snažia za každú cenu ušetriť. Avšak na nesprávnom mieste! Zimné pneumatiky by ste mali používať maximálne štyri sezóny. Aj vek pneumatík má totiž vplyv na ich kvalitu. Staré pneumatiky strácajú pružnosť, sú omnoho tvrdšie a tak strácajú priľnavosť. Preto po štyroch sezónach pneumatiky určite vymeňte.

3. Lacné pneumatiky nie sú vhodné na zimu

Každý výrobca ponúka tri rôzne kategórie pneumatík: lacné pneumatiky - takzvané budgetové, pneumatiky strednej triedy a prémiové pneumatiky. A aj lacné pneumatiky musia spĺňať všetky bezpečnostné štandardy a poskytovať vynikajúce jazdné vlastnosti aj v zimných podmienkach. Ak teda v zime nenajazdíte tisíce kilometrov v horských terénoch, lacné pneumatiky vám určite postačia.

4. Hliníkové disky v zime nemôžem používať

Aj keď sú hliníkové disky drahšie ako plechové, ich výhodou je atraktívny dizajn, vyššia pevnosť a lepšie jazdné vlastnosti. Ich obrovskou výhodou v zimnom období je tiež jednoduchá údržba a ľahšie čistenie. Na zimu si zvoľte hliníkové disky s kvalitnou povrchovou úpravou. Používajte ich v prípade, ak jazdíte naozaj veľa. Vtedy ich určite oceníte.

5. Zimné pneumatiky postačia na hnaciu nápravu

Určite nie. Ak máte auto s predným náhonom a na zadnej náprave obuté letné pneumatiky, zvyšuje sa riziko pretáčavého šmyku. A naopak, vozidlu so zadným náhonom a prednými letnými pneu hrozí nedotáčavý šmyk. V každom prípade teda zimné pneumatiky obúvajte na všetky kolesá!

Čítané: 363 x