Nezvládate splácať pôžičku? Aké sú riešenia?

Datum: 10.07.2018

Zobrať si pôžičku je dnes celkom bežná vec. Všetko je v poriadku, kým ju splácate pravidelne a včas. Čo ale robiť, keď na splátku nezvýšia financie?

Slováci si na život na dlh zvykli pomerne rýchlo. Podľa prieskumu skupiny KRUK si najčastejšie požičiavame za účelom zaobstarania či stavby bývania (44 %), nákupu vybavenia bytu (25 %) a kúpy auta (24 %). Kým sme zdraví, máme prácu a nepríde žiadna nepredvídaná situácia, dlžoby pomaličky splácame a postupne sa ich zbavujeme. Pohroma nastane, ak príde životná zmena, ktorá ma za následok výpadok príjmov.

Refinancujte

Ak ste si požičali už dávnejšie a na dlhšie obdobie, je možné, že v súčasnosti by ste si rovnakú sumu vedeli požičať výhodnejšie. Informujte sa v bankových aj nebankových spoločnostiach, aká je v súčasnosti výška ich úrokových sadzieb a pôžičky dôkladne porovnajte. Refinancovanie znamená, že si požičiate v inej finančnej inštitúcii za výhodnejších podmienok a získané peniaze použijete na splatenie starej pôžičky, kde boli podmienky nevýhodnejšie. Môžete tak ušetriť zaujímavú sumu.

Hľadajte riešenie spolu s vašou bankou

Hovorí sa, že lož má krátke nohy, ale dlhy, tie ich majú ešte kratšie. Hra na mŕtveho chrobáka sa rozhodne nevypláca. Banky aj nebankové spoločnosti budú chcieť svoje peniaze naspäť a ak budete ich výzvy ignorovať, môže to skončiť až exekúciou vášho majetku. Ak ste vo finančnej tiesni, splátku nemáte ako uhradiť a refinancovanie pôžičky váš problém nevyrieši, vysvetlite finančnému domu vašu situáciu a požiadajte o odklad alebo zníženie vašich splátok. Síce sa vám predĺži celková doba splácania, a teda napokon zaplatíte vyššiu sumu, ale na druhej strane, nikdy neviete, čo vám budúcnosť prinesie – splátky si časom môžete opäť navýšiť a celkovú dobu splácania tak zase skrátiť.

Pôžička na zaplatenie pôžičky

Hoci sa táto možnosť môže na prvý pohľad javiť ako najjednoduchšie riešenie, málokedy to tak je. Samozrejme, sú prípady, keď ste počítali s príjmom a ten vám náhle mešká – napríklad, ak ste živnostník a klient sa oneskoril s úhradou vašej faktúry. V takejto situácii je pre vás riešením zobrať si pôžičku na preklenutie obdobia, kým budete mať peniaze na účte. Môžete napríklad požiadať o SMS pôžičku, pri ktorej stačí zaslať SMS do finančného domu. Výhodou je, že nepotrebujete predkladať potvrdenia o výške príjmu, stačí mať viac ako 18 rokov a trvalý pobyt na území SR. Vybavenie je rýchle a bez dokladov. Cena takejto pôžičky je však oveľa vyššia. Úroky sa pohybujú na úrovni okolo 25 % a doba splatenia zvykne byť do 30 dní. Preto by ste po tejto možnosti mali siahnuť len pre krátkodobé prekonanie finančných problémov.

Ak úver nevládzete splácať dlhodobo, nová pôžička za nevýhodnejších podmienok vašu situáciu len zhorší. Prinesie síce krátkodobý odklad splátok, čoskoro však budete musieť platiť ešte viac ako doposiaľ.

Ak stále neviete, ako ďalej bojovať s vašimi dlhmi, odporúčame vám obrátiť sa na Centrum právnej pomoci Ministerstva spravodlivosti SR. Jeho kancelárie sa nachádzajú v každom krajskom meste. Jedným z jeho cieľov je pomoc občanom s riešením finančných otázok, ako je napríklad neschopnosť splácať úvery.

Čítané: 608 x