Čo patrí do povinnej výbavy vozidla a čo vám odporúčame so sebou voziť

Datum: 10.01.2022

Povinnú výbavu so sebou musí voziť každý jeden šofér. Bohužiaľ nie je to vždy pravda. Niektorí šoféri nemajú v kufri vozidla povinnú výbavu z nedbalosti a iní z nevedomosti.

Čo patrí do povinnej výbavy vozidla a čo vám odporúčame so sebou voziť

Odporúčame vám skontrolovať obsah kufra a doplniť všetko, čo vám zákon ukladá. Okrem povinnej výbavy je dobré pribaliť do vozidla ešte zopár veľmi užitočných drobností.

Čo patrí do povinnej výbavy vozidla

Súčasťou povinnej výbavy každého vozidla je lekárnička. V minulosti bolo prehreškom, keď ste mali vo vozidle lekárničku s uplynutým dátumom spotreby. Dnes už toto pravidlo neplatí. Nesmiete však lekárničku rozbaliť, jej povrch musí byť bez známok poškodenia. Druhou časťou povinnej výbavy je výstražný trojuholník. Pozor na to, aby išlo o schválený, homologizovaný výrobok a aby ste ho vozili v obale. Treťou časťou povinnej výbavy je reflexný odev. Môže ísť o vestu, overal či bundu. Reflexný odev je nutné uchovávať v blízkosti vodiča resp. v jeho dosahu. Najlepšie spravíte, keď si ho uložíte do odkladacieho priestoru vo dverách vodiča. Osobné vozidlá musia so sebou voziť ešte jeden prvok, a to náhradné koleso s diskom. Nezabudnite koleso kontrolovať a v prípade potreby dofúkať pneumatiku. Súčasťou náhradného kolesa je zdvihák a kľúč na matice. Náhradné koleso nemusia mať vozidlá, ktoré disponujú pneumatikami Run-flat a vozidlá, ktoré sú vybavené bezmontážnou opravou pneumatík. Vozidlá nad 3,5 tony sú povinné vlastniť aj snehové reťaze, hasiaci prístroj a zakladací klin.

Čo vám odporúčame do vozidla dokúpiť

Odporúčame vám nič nenechať na náhodu a hlavne v zime doplniť do vozidla nasledujúce veci. Povinná výbava pre osobné vozidlá síce nezahŕňa už spomínané snehové reťaze, ale v zime v horách by ste ich mali mať vždy po ruke. Platí to aj pre väčšie vozidlá, ktorým nesmú chýbať reťaze na SUV 4x4 alebo reťaze na dodávky. Počas zimy sa vám zíde tiež ťažné lano. Pre prípad vybitia batérie investujte do štartovacích káblov. Na cestách sa môžete stať svedkami dopravnej nehody a vtedy budete ďakovať, že ste si prikúpili hasiaci prístroj. Vo vozidle by ste mali mať jeden veľmi dôležitý dokument, a to tlačivo pre prípad poistnej udalosti. Nešetrite na uvedenom vybavení. Veď na cestách platí viac ako v živote, že šťastie praje pripraveným.

 

 

Čítané: 328 x