Dvaja veľkí výrobcovia pneumatík veria v budúcnosť pneumatík z plastových fliaš

Datum: 04.01.2022

Kde sa pozriete, všade vidíte plast a najmä plastové fľaše. Každá snaha o recykláciu a využitie plastových fliaš sa cení.

Dvaja veľkí výrobcovia pneumatík veria v budúcnosť pneumatík z plastových fliaš

O to viac sa cení, keď z odpadu dokážu firmy vyrobiť nové, inovatívne materiály alebo výrobky. Zrak k sile plastu upierajú už dve veľké značky zaoberajúce sa výrobou pneumatík. V minulom roku oznámili firmy Continental a Michelin svoj úmysel vyrábať pneumatiky z plastových fliaš.

Continental už prvé pneumatiky z plastu vyrába

Zatiaľ len na skúšku, ale už začali. Reč je o firme  Continental, ktorá niekoľko mesiacov prvé pneumatiky z odpadu z plastových fliaš vyrába. Týmto spôsobom by chcela spoločnosť v nasledujúcich rokoch vyrábať letné i zimné pneumatiky pre všetky automobily. Skvelé je, že na výrobu jednej pneumatiky je potrebných až 60 kusov plastových fliaš. Znamená to, že objem nevyužitého plastu by sa mohol enormne znížiť. Kostru pneumatiky by už nemal tvoriť klasický polyester, ako tomu bolo doposiaľ, ale použitý plast. Plast sa vyznačuje svojou stálosťou, odolnosťou i dobrými tepelnými vlastnosťami, preto by pre plastové pneumatiky nemali byť problém ani silnejšie či nákladné vozidlá. Plastové pneumatiky by tak mohli byť dostupné pre všetky rozmery pneumatík.

Michelin je o malý krok pred Continentalom

Značka Michelin pokročila vo výrobe pneumatík z plastu o niečo ďalej ako Continental. Možno aj preto, lebo vývojári z Continentalu spojili svoje sily so spoločnosťou Carbios. Obe spoločnosti majú enormný záujem o to, aby boli špičkami vo výrobe ekologických pneumatík. Zároveň sú tieto spoločnosti známe tým, že sa snažia na trh prísť s novinkami ako prvý. Preto sa na plastové pneumatiky môžeme reálne tešiť v blízkom čase. Prvé testy prototypov naznačili, že pôjde o pneumatiky konkurujúce prémiovým modelom. Dokonca by mohli patriť medzi najlacnejšie pneumatiky, ale s vlastnosťami ako dlhá životnosť a odolnosť voči poškodeniu. Tešiť sa môžeme aj z toho, že ak by Continentalu ich snaha vyšla, tak by sa každý rok dokázalo zužitkovať veľké množstvo odpadu. Konkrétne by išlo približne o 800 tisíc ton plastových fliaš. Tento údaj bol vyrátaný z ročného počtu nových pneumatík, ktorých sa po celom svete predá viac ako 1,6 miliardy.

 

 

Čítané: 166 x