Pred cestou na dovolenku. Pozor na pripevnenie a umiestnenie strešného boxu!

Datum: 07.12.2021

Pobaliť na dovolenku celú rodinu je niekedy ťažkým orieškom. Manželka vám rada pomôže s balením do kufrov, ale ich následné nakladanie do vozidla alebo do strešného boxu bude len a len na vás.

Pozor na pripevnenie a umiestnenie strešného boxu

Spomíname strešný box, lebo bez tejto pomôcky si nedokážeme predstaviť žiadnu rodinnú dovolenku. Viete, ktoré boxy sú najlepšie a ako ich pripevniť na strechu vozidla?

Nehľaďte na objem, ale na materiál a spracovanie

Strešné boxy prémiových značiek sú pomerne drahou záležitosťou ako napríklad nosiče bicyklov na ťažné. Preto by ste pri ich výbere mali brať ohľad na funkčnosť a prevedenie. Vieme, že vás bude lákať strešný box s veľkým objemom, do ktorého uložíte detské turistické nosiče, cyklovozíky či rybárske pomôcky. Pozor na to, že obrovské boxy sú zaťažením pre vaše vozidlo. Časté preťaženie vozidla má vplyv na opotrebenie jeho súčastí. Navyše sa vaše cesty predražia kvôli zvýšenej spotrebe zapríčinenej nielen preťažením, ale aj zníženou aerodynamikou jazdy. Veľmi veľké boxy sú nebezpečné aj preto, lebo prečnievajú cez strechu a bránia vo výhľade. Zvoľte si radšej v oblasti objemu strednú cestu. Nešetrite na výbere podľa materiálu. Lacnejšie boxy vyrobené z polystyrénu alebo polyetylénu sú náchylné na prasknutie a predratie. Vďaka vyššej investícii sa dostanete k strešnému boxu, ktorý bude vyrobený z odolnejšieho ABS plastu. Tento plast sa používa hlavne ako materiál spodnej časti boxu. Povrchová úprava boxu je riešená termo plastom odolávajúcim slnečnému žiareniu.

Systém pripevnenie pre lepšiu manipulácia s boxom

Strešné boxy sa pripevňujú na strešné nosiče. Ich upínanie môže byť riešené pomocou U a T drážok. Boxy vyššej triedy disponujú samoupínacím systémom. Najviac prácne je upevnenie boxov s U drážkami, ale s trochou cviku zvládnete celý proces za 10 minút. U drážky sa na nosič pripevňujú pomocou skrutiek. Pri ich doťahovaní dbajte na to, aby boli utiahnuté pevne. Systém pripevnenia pomocou T drážok nie je kompatibilný so všetkými nosičmi, tak si pri kúpe preverte, ako bude upínanie spolupracovať s vašim nosičom. Box uložte na nosič do stredu. Dbajte na pozíciu boxu, ktorá umožní otvoriť kufor vozidla a nebude prekážať pri výhľade. Stabilnejšiu pozíciu boxu na streche dosiahnete tým, že priečniky nosiča od seba vzdialite na maximálnu možnú šírku. Boxy sa dajú otvárať len zozadu alebo z oboch strán. Otváranie zozadu nie je komfortné a navyše boxy s takýmto otváraním nemajú centrálne uzamykanie. Centrálne uzamykanie je bezpečnejšie pre náklad, preto si priplaťte za strešný box s obojstranným otváraním a centrálnym systémom zamykania.

 

 

Čítané: 323 x