Informácie o snehových reťaziach pre šoférov začiatočníkov

Datum: 06.12.2021

Patríte medzi šoférov začiatočníkov a čaká vás prvá zima v roli vodiča? Nadobudnúť zručnosti a stať sa dobrým šoférom môžete jedine tak, že budete často šoférovať.

Informácie o snehových reťaziach pre šoférov začiatočníkov

Ak chcete získať počas šoférovania v zime viac istoty, hoďte si do kufra snehové reťaze. Viete, ako fungujú reťaze a kedy ich máte použiť?

Kedy použiť snehové reťaze a kedy ich nechať v kufri

Snehové reťaze sa na Slovensku musia použiť na úsekoch pozemných komunikácií, ktoré sú označené príslušnou príkazovou značkou. Samozrejme, že snehové reťaze je nutné nasadiť na kolesá len vtedy, keď je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu. Napriek tomu, že sú oceľové snehové reťaze veľmi odolné, mali by ste ich z kolies odinštalovať ihneď po skončení úseku pokrytom snehom alebo ľadom. Nikdy nejazdite po povrchu suchej vozovky. Reťaze sú totiž skonštruované takým spôsobom, aby sa zabárali do snehu alebo ľadu. Jazdením po suchej ceste dochádza k poškodeniu reťazí, pneumatík a dokonca asfaltu. Snehové reťaze nie sú všemocné, a preto pri jazdení s reťazami myslite na bezpečnostné pravidlá. Dôležité je neprekročiť rýchlosť viac ako 50 km/h. Vyhnite a prudkému brzdeniu a pridávaniu plynu. Do zákrut sa snažte vojsť v čo najnižšej rýchlosti.

Ako fungujú snehové reťaze

Okrem oceľových snehových reťazí sa vyrábajú aj reťaze textilné a chemické. Najbezpečnejšie sú však kovové varianty. Reťaze nie sú určené len pre malé vozidlá. Kúpiť môžete tiež reťaze na SUV 4x4, na traktory alebo reťaze na dodávky. Reťaze fungujú na veľmi jednoduchom, ale účinnom princípe. Po nasadení zvyšujú priľnavosť pneumatík na zasneženú alebo zľadovatenú vozovku. Vďaka tejto vlastnosti sa nemusíte obávať, že vozidlo stratí kontakt s povrchom. S reťazami budete mať vždy kontrolu nad riadením a zároveň sa vyhnete zapadnutiu do snehu. Snehové reťaze vám pomôžu prejsť závejmi alebo vyjsť do zasneženého kopca. Reťaze sa nasadzujú na hnaciu nápravu vozidla. Znamená to, že sa predávajú po dvoch kusoch. Pozor na to, že reťaze po inštalácii musia pevne obopínať kolesá. Je preto nutné, aby ste si kúpili reťaze, ktoré sú určené pre vaše vozidlo resp. podľa veľkosti pneumatík. Radíme vám, aby ste investovali do kvalitných reťazí, ktoré vám pri správnej starostlivosti a štýle jazdy vydržia niekoľko zimných sezón.

 

 

 

 

Čítané: 292 x