Prezutie pneumatík nemusíte nechať len na odborníkov

Datum: 05.07.2019

Prezúvanie pneumatík je povinnosťou každého jedného majiteľa vozidla. Tento proces si môžete vykonať sami alebo to jednoducho necháte na odborníkov. 

Ak však chcete ušetriť, kolesá si viete jednoducho vymeniť aj vy. Nie vždy je potrebné to nechávať na odborníkov, no dodržiavať by ste mali určité zásady. Ak ste predtým nikdy pneumatiky nevymieňali, určite sa s niekým skúseným poraďte. V prípade, že by ste sa do toho pustili bezhlavo môže dôjsť nielen k úrazu, ale aj k zbytočnému poškodeniu pneumatiky.

Na čo si dať pozor

Ani to, že máte najlacnejšie pneumatiky neznamená, že k nim môžete pristupovať ľahostajne. Ak nemáte zimné alebo letné pneumatiky na diskoch, odporúčame pre istotu navštíviť odborníka. Tí, ktorí ich na diskoch majú to zvládnu aj sami. Základom je nielen dobré zaobchádzanie, ale najmä bezpečnosť. Veľmi dôležitým krokom je dobré umiestnenie zdviháka, ktorý má byť položený presne na vyhradenom mieste. Ak by ste ho umiestnili na miesto, ktoré pre neho nie je prispôsobené, môže dôjsť k vážnemu zraneniu.

Autu by sa nemalo stať nič, no vy si môžete v jednej sekunde zlomiť prsty alebo celú ruku. Skončiť sa to však môže aj tragickejšie a preto je dobré umiestnenie zdviháka veľmi dôležité. Opatrne by ste mali pristupovať aj pri samotnej výmene pneumatík, kedy môže dôjsť k ich poškodeniu. Veľmi ľahko na nich môžete vytvoriť trhliny, ktorým nebudete prikladať dôraz, no sklamať vás môžu v tej najnevhodnejšej chvíli. Takto spôsobené poškodenia na gume vás môžu prekvapiť počas jazdy, kedy sa vedia trhliny zväčšiť alebo dokonca až roztrhnúť. Stáva sa to najmä pri vysokej rýchlosti na diaľnici, čo je tá najnebezpečnejšia situácia akú si dokáže vodič predstaviť. V prípade, že spozorujete na niektorej gume poškodenie, navštívte radšej odborníka.

Ten vám poradí, či s autom môžete jazdiť naďalej alebo je potrebné pneumatiky vymeniť. Pri domácej výmene často dochádza aj k poškodeniu diskov. Motoristi ich dokážu porušiť napríklad pri dorážaní pneumatiky kladivom alebo pri vyzúvaní páčidlom. Hoci sú tieto pomôcky obľúbené, pri samotnej výmene by ste mali byť opatrní. Veľmi ľahko sa tak môže stať, že vaše nové hliníkové disky ktoré stáli nemalé peniaze poškodíte ešte skôr, ako ich stihnete prvýkrát použiť na ceste.

Treba myslieť na to, že hliník je mäkký materiál a je potrebné s ním narábať veľmi opatrne. S prezúvaním pneumatík sa spája aj pojem geometria, ktorá je pre mnohých skôr neznáma. Hoci sa s ňou stretneme len vo väčších servisoch, nemali by ste ju podceňovať. Ak nebude dobre nastavená, nielenže sa môžu naskytnúť počas jazdy nečakané komplikácie, ale zrýchli sa aj opotrebovanosť pneumatík a zvýši sa spotreba paliva. Myslite pri výmene aj na tento fakt a dajte si ju radšej skontrolovať u odborníka.

Čítané: 375 x