Plechové verzus hliníkové disky. Ktoré si vybrať?

Datum: 19.09.2018

K akému typu vodičov patríte? Záleží vám na vzhľade vášho štvorkolesového tátoša a jeho skrášľovaniu dokážete venovať množstvo času a peňazí? Alebo ste naopak čisto praktický typ a zaujímajú vás výlučne jazdné vlastnosti vozidla?

 Nech už je to akokoľvek, mali by ste vedieť, že výber diskov nie je len vizuálnou záležitosťou. Disky majú totiž vplyv aj na jazdné vlastnosti auta. Aké sú teda výhody a nevýhody plechových a hliníkových diskov?

Hliníkové disky

Ak si na vzhľade svojho auta naozaj potrpíte, sme si stopercentne istí, že ste investovali do alu diskov. Hliníkové disky totiž vyzerajú neporovnateľne lepšie ako plechové. To však nie je ich jediná výhoda. V čom ešte hliníkové disky vynikajú?

  • Nízka hmotnosť. Vďaka tomu sa znižuje aj valivý odpor pneumatiky a teda aj spotreba paliva.
  • Ľahká údržba. Hliníkové disky stačí jednoducho opláchnuť. Pri plechových je údržba omnoho náročnejšia a často sa musíte potrápiť s kefou.
  • Zlepšenie jazdných vlastností. Vďaka nízkej hmotnosti je rozbeh, či prudké brzdenie, s hliníkovými diskami jednoduchšie.
  • Odolnosť voči mechanickému poškodeniu.

Niektorí vodiči si myslia, že hliníkové disky a zimné pneumatiky k sebe jednoducho nepatria. Teda že hliníkové disky nie je vhodné používať v zime. V časoch, kedy výber diskov z hliníka nebol taký bohatý ako dnes, to možno bola pravda. V súčasnosti sú však dostupné aj hliníkové disky so špeciálnou povrchovou úpravou, ktoré sú vhodné na zimné obdobie.

Plechové disky

Svojim vzhľadom síce neoslnia, no aj plechové disky majú svoje výhody. Aké?

  • Nízka cena. Ak vám nezáleží na tom, ako auto vyzerá, určite sú pre vás vhodné plechové disky. Zaplatíte za ne totiž len zlomok ceny hliníkových diskov. Kúpiť si môžete dokonca aj rôzne akciové sady, ktoré obsahujú kvalitné, ale lacné pneumatiky a plechové disky za veľmi výhodné ceny.
  • Jednoduchá oprava. Poškodené plechové disky opravíte lacnejšie a jednoduchšie ako hliníkové.

Voči mechanickému poškodeniu sú však plechové disky menej odolné ako tie hliníkové. Jednoznačne sa dá teda povedať, že plechové disky sú určené pre všetkých, ktorí absolútne neriešia vzhľad auta. Hliníkové disky sú zas určené pre náročnejších vodičov, ktorí ocenia nielen vzhľad týchto diskov, ale aj zlepšenie jazdných vlastností vozidla.

Čítané: 558 x