Slovensko je pre ostatné krajiny príkladom v boji s pandémiou

30.04.2020 20:07 Na Slovensku pribudlo za včerajší deň 5 nakazených a dve úmrtia pacientov s ochorením COVID-19. Počet infikovaných sa tak už piaty deň udržal na jednocifernom čísle. Nákazu sme podľa mnohých odborníkov dostali pod kontrolu a všimli si to aj zahraničné média. Slovensko a ďalšie krajiny strednej Európy uvádzajú ako príklad v boji s pandémiou.

Prezidentka navštívila Veľký Krtíš. Vírus tam zatiaľ škody nenarobil

30.04.2020 19:11 Koronavírusová kríza zatiaľ nespôsobila na juhu stredného Slovenska výrazné problémy. Po návšteve troch firiem rôzneho zamerania vo Veľkom Krtíši to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Ani jedna zo spoločností podľa nej nemusela prepustiť zamestnancov a dve dokonca nepožiadali ani o štátnu pomoc.

Donútili ho zakopať dobodanú ženu. Polícia popísala vraždu na Spiši

30.04.2020 19:11 Polícia v rámci akcie Kamiben obvinila v prípade úkladnej vraždy Erika K., ktorý mal 3. marca 2020 usmrtiť svoju manželku. Polícia o tom informovala prostredníctvom statusu na sociálnej sieti.

Vypočuli sudcov, k ich slovám sa vyjadril advokát Jankovskej

30.04.2020 19:11 Na Národnej kriminálnej agentúre vypovedali ďalší sudcovia obvinení z korupcie. Pri vypočúvaní bol opäť advokát Moniky Jankovskej. Podľa jeho slov sa výpovede obvinených netýkali jeho klientky.

Ako je to so seniormi a deťmi na hraniciach? Mikas spresnil opatrenia

30.04.2020 19:11 Osobám starším ako 65 rokov pri prechádzaní cez hranice bude stačiť kópia dokumentu, že trpia chronickou chorobou. Nemusia predložiť originál dokumentu. Pokiaľ ide o deti do 18 rokov, majú výnimku a môžu spolu s rodičmi-pendlermi prechádzať cez hranicu. Po rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu to povedal hlavný hygienik Ján Mikas v súvislosti s pandémiou.

Posledná obštrukcia SaS? Premiér komentoval konanie Cigánikovej

30.04.2020 19:11 Premiér Igor Matovič verí, že neúčasť koaličnej poslankyne Jany Cigánikovej na hlasovaní o programovom vyhlásení je poslednou obštrukciou zo strany SaS. Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová to považuje za vnútornú záležitosť SaS, s ktorou sa musí vyrovnať.

Budaj odvolal riaditeľa agentúry životného prostredia Müllera

30.04.2020 19:11 Minister životného prostredia Ján Budaj odvolal generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry životného prostredia Richarda Müllera. Informovala o tom Monika Szabó z odboru komunikácie kancelárie ministra.

Šéf Inštitútu zdravotnej politiky končí, bude výberové konanie

30.04.2020 19:11 Doterajší generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana končí vo funkcii. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Rezort plánuje na túto pozíciu vyhlásiť výberové konanie.

Kočnerovi prehrávali tlačovku TA3, Kuciak ho na nej konfrontoval

30.04.2020 19:11 Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa prehrávala tlačová beseda odvysielaná televíziou TA3, počas ktorej Ján Kuciak konfrontoval Mariana Kočnera s jeho prevodmi hotelov na Donovaloch. Odhalenia v tej kauze považujú splnomocnenci poškodených za jeden z možných motívov na objednávku vraždy novinára.

Výlety i cestovanie. ÚVZ vydal odporúčania k predĺženým víkendom

30.04.2020 19:11 Povinné nosenie rúšok na verejnosti či udržiavať si sociálny odstup. Na tieto a ďalšie opatrenia je aj naďalej potrebné dbať, upozorňuje úrad verejného zdravotníctva. K dvom predĺženým májovým víkendom preto vydal odporúčania. Verejnosť chce tak povzbudiť k plneniu a rešpektovaniu platných opatrení, ktoré boli vydané s cieľom zamedziť šíreniu ochorenia Covid-19. Informovala o tom Jozefína Kaššová z ÚVZ.

Danko si chce pozastaviť členstvo v SNS. Politiku nechce siliť

30.04.2020 19:11 Andrej Danko oznámil predsedníctvu mimoparlamentnej SNS, že na sneme 12. septembra nebude kandidovať za predsedu strany. Zároveň požiada o pozastavenie členstva. Rozhodnutie o prerušení politickej činnosti súvisí s jeho zdravím a tiež ďalším profesionálnym pôsobením.

Fico vysvetlil, prečo poslanec Smeru hlasoval za program vlády

30.04.2020 19:11 Poslanec NR SR za stranu Smer-SD Vladimír Faič sa pri hlasovaní o programovom vyhlásení vlády pomýlil, keď hlasoval „za“. Na štvrtkovej tlačovej konferencii pred budovou NR SR to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Poslanci sa prihlásili k programu vlády. Remišová hovorí o záväzku

30.04.2020 19:11 Priority v programovom vyhlásení vlády sú spoločným záväzkom celej koalície. Jeho odsúhlasením v pléne NR SR sa k jeho napĺňaniu prihlásili aj poslanci. Po vyslovení dôvery vláde to skonštatoval premiér Igor Matovič. Predseda parlamentu Boris Kollár sa poďakoval za dôveru a za podporu poslancov naprieč politickým spektrom pri zákonoch na riešenie krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v skrátenom legislatívnom konaní.

V bardejovskej štátnej karanténe zmizli príbory aj obliečky

30.04.2020 19:11 Prešovský kraj doteraz zabezpečil povinnú karanténu pre takmer 600 repatriantov. Niektorí z nich sa ale v zariadeniach nesprávali tak, ako sa patrí. V Bardejove zmizli obliečky a príbory a repatrianti rozbili aj sociálne zariadenie.

V osadách očakávajú koniec karantény, nariadené je ďalšie testovanie

30.04.2020 19:11 Otváranie karantenizovaných osád v Krompachoch nie je také rýchle, ako mnohí čakali. Medzi miestnymi obyvateľmi sa rozšírila informácia, že po stredajšom plošnom meraní teploty budú voľní. Napokon však hygienici nariadili ešte jedno testovanie rýchlotestami. V osadách je pritom cítiť nervozitu.